Κοσμος

Die Welt: «Ελλάδα το νέο νούμερο 1 στο ΝΑΤΟ»

Oι δαπάνες της φθάνουν το 3,8% του ΑΕΠ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ RAFALE ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ RAFALE ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

H εφημερίδα Die Welt διαπιστώνει σε ρεπορτάζ της ότι η Ελλάδα ξεπερνά τον στόχο του 2% για τις αμυντικές δαπάνες του ΝΑΤΟ.

«Καμία άλλη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ δεν δαπανά, σε σχέση με το ΑΕΠ, τόσα πολλά χρήματα για την άμυνα. Ακόμα και τις ΗΠΑ ξεπερνά πλέον η Ελλάδα», παρατηρεί η Die Welt σε ανταπόκριση από την Αθήνα με τίτλο «Ελλάδα το νέο νούμερο 1 στο ΝΑΤΟ».

Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει: «2% του ΑΕΠ είναι ο στόχος, στον οποίο συμφώνησαν τα μέλη της νατοϊκής συμμαχίας για το ύψος των αμυντικών δαπανών. Οι γερμανικές αμυντικές δαπάνες βρίσκονται σταθερά κάτω του 2%, γεγονός που επέκρινε επανειλημμένα ο Ντόναλντ Τραμπ όσο ήταν ένοικος του Λευκού Οίκου. Για πολλά χρόνια, οι ΗΠΑ βρίσκονταν στην κορυφή των αμυντικών δαπανών σε σχέση με το ΑΕΠ. Πέρυσι ωστόσο, η Ελλάδα ξεπέρασε την υπερδύναμη με τις δαπάνες της να φθάνουν το 3,8% του ΑΕΠ. Είναι δηλαδή σχεδόν διπλάσιες από ό,τι προβλέπει ο στόχος του ΝΑΤΟ. Για μια χώρα, η οποία επί χρόνια επέβαλλε λιτότητα κατά τη διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης οι αμυντικές δαπάνες είναι τεράστιες».

«Το εντυπωσιακό είναι ότι ο ελληνικός λαός στηρίζει τις επενδύσεις στην άμυνα, παρά το γεγονός ότι η λιτότητα ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης εξασθένησε το σύστημα υγείας», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.

«Το γεγονός αυτό οφείλεται στο συναίσθημα άμεσης απειλής από την Τουρκία», δηλώνει από την πλευρά του ο ομότιμος καθηγητής και ειδικός σε ζητήματα ασφαλείας Παναγιώτης Ιωακειμίδης και προσθέτει ότι στην Ελλάδα σχεδόν όλα εξετάζονται κάτω από αυτό το πρίσμα.

Ο Έλληνας ειδικός θεωρεί λυπηρό ότι η ελληνική κυβέρνηση διαθέτει τόσο μεγάλα ποσά για την άμυνα, θεωρεί ωστόσο ότι υπό τις παρούσες συνθήκες οι δαπάνες είναι αναγκαίες: «Θα πρέπει να αλλάξουμε τις συνθήκες», προσθέτει εννοώντας ότι οι διαφορές με την Τουρκία θα πρέπει να επιλυθούν. Όμως ο ίδιος δεν βλέπει πρόοδο προς αυτή την κατεύθυνση στο άμεσο μέλλον. Τόσο στην Τουρκία, όσο και στην Ελλάδα, το 2023 είναι χρονιά εκλογών. Ο ομότιμος καθηγητής εκτιμά ότι ο προεκλογικός αγώνας καθιστά δύσκολη την εξεύρεση συμβιβασμού.

Πηγή: DW

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ