- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Σπάζοντας γρανίτη στο Ουαγκαντούγκου
Παιδική εργασία και κατάσταση κάτεργου στα λατομεία του γρανίτη στην Μπουρκίνα Φάσο της δυτικής Αφρικής
Το Ουαγκαντούγκου της Μπουρκίνα Φάσο είναι ο ορισμός του Τρίτου Κόσμου
Σε συνθήκες κάτεργου δουλεύουν στα λατομεία του γρανίτη οι άνθρωποι στο Ουαγκαντούγκου, την πρωτεύουσα της μικρής αφρικανικής χώρας Μπουρκίνα Φάσο. Άνδρες, γυναίκες και παιδιά σκάβουν τη γη σε ορυχεία που δεν ανήκουν σε κανέναν, σπάζουν πέτρες και τις πουλάνε κομμάτι-κομμάτι ως υλικά οικοδομών και οδοποιίας. Σύμφωνα με φωτογραφικά δημoσιεύματα τόσο της AfricaNews και του περιοδικού της γαλλικής Figaro, η εξόρυξη γίνεται με τα χέρια και με πρωτόγονες αξίνες, ενώ τα κέρδη της πώλησης του γρανίτη δεν αρκεί για να τραφεί ούτε μια ολιγομελής οικογένεια.
Το AfricaNews μίλησε με εργάτες πολλοί από τους οποίους απασχολούνται στο λατομείο επί πάνω από δέκα χρόνια με αποτέλεσμα να έχουν γίνει μάρτυρες εκατοντάδων δυστυχημάτων. Το λατομείο λειτουργεί επί για 40ετία: οι πλαγιές είναι ολισθηρές και δεν υπάρχει κανένα μέτρο ασφαλείας· οι άνθρωποι τραυματίζονται από τα εργαλεία και από την εκτόξευση μεγάλων κομματιών γρανίτη.
Η Μπουρκίνα Φάσο (κάποτε γνωστή ως Άνω Βόλτα) ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Γαλλία το 1960, αλλά η κυβερνητική αστάθεια τις δεκαετίες του 1970 και 1980 είχε ως αποτέλεσμα 3.000.000 αγρότες να μεταναστεύσουν προς τα νότια στην Ακτή Ελεφαντοστού και στη Γκάνα. Το 1966 έγινε το πρώτο στρατιωτικό πραξικόπημα και κάποιου είδους τάξη αποκαταστάθηκε μόλις το 1978. Ωστόσο, ακολούθησαν άλλα δύο πραξικοπήματα, το τελευταίο υπό τον Τομά Σανκαρά, ενώ στη συνέχεια, το 1987, κατέλαβε την εξουσία ο Μπλεζ Κομπαορέ με πραξικόπημα κατά το οποίο δολοφονήθηκε ο Σανκαρά. Η διακυβέρνηση του Κομπαορέ διήρκεσε μέχρι το 2014 οπότε εξαναγκάστηκε σε παραίτηση και εξορίστηκε. Μετά από μεταβατική περίοδο χουντικής διακυβέρνησης, η Μπουρκίνα Φάσο επέστρεψε στη δημοκρατία το 2015 και πρόεδρος εξελέγη ο πρώην πρωθυπουργός, Ρος Μαρκ Κριστιάν Καμπορέ, ο οποίος τον περασμένο Ιανουάριο ανατράπηκε από πραξικόπημα του στρατού.
Η Μπουρκίνα Φάσο είναι μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου και στηρίζεται, σε μεγάλο βαθμό, στη διεθνή βοήθεια. Η εκπαίδευση δεν είναι υποχρεωτική - μόνο το 29% των παιδιών σε ηλικία δημοτικού τελειώνουν το δημοτικό: πάνω από το 40% των παιδιών 5-14 ετών εργάζονται στα λατομεία του γρανίτη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ξανά υποψήφιος για την πρωθυπουργία
Ο ιός όμως δεν έχει νικηθεί ακόμα, σύμφωνα με αξιωματούχους
Το πλήρωμα επιχείρησε να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό
Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι διασώστες
Απίστευτες εικόνες από πολλές πολιτείες των ΗΠΑ
Σκληρή κριτική στη νεαρή ακτιβίστρια για το σύνθημα στη μπλούζα της
Τι μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ
Τα πλάνα που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου
Έκτη συνεχόμενη νύχτα βομβαρδισμών
Τα υπέρ και τα κατά των σκανδιναβικών σχολικών προγραμμάτων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Η αναφορά στις εμπρηστικές επιθέσεις στη Θεσσαλονίκη
Απομάκρυνση των κατοίκων από αρκετά χωριά για λόγους ασφαλείας
Η αμερικανική πλευρά αποδίδει τις επιθέσεις στην παραβίαση μνημονίου συνεννόησης από την Τεχεράνη
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ βρήκε την όλη κατάσταση «ειλικρινά, ντροπιαστική»
Η αντιπαράθεση αναδεικνύει και τις διαφορετικές στρατηγικές προσεγγίσεις για τη συνέχιση του πολέμου
Η ποιότητα του αέρα σε μεγάλες περιοχές της Βόρειας Αμερικής θεωρείται «επικίνδυνη»
Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από συνωστισμό πέρυσι
Σε «ρινγκ» μετατράπηκε ένα κατάστημα «In-N-Out Burger»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.