Κοσμος

Σαουδική Αραβία: 30 γυναίκες μηχανοδηγοί

Ισπανο-σαουδαραβική σιδηροδρομική εταιρεία προσλαμβάνει 30 γυναίκες οδηγούς τρένων

A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η πρόσληψη γυναικών μηχανοδηγών στη Σαουδική Αραβία είναι μια από τις νέες σχετικές μεταρρυθμίσεις

Η σιδηροδρομική εταιρεία Renfe, ισπανικών συμφερόντων, έλαβε 28.000 αιτήσεις από γυναίκες που ήθελαν να καλύψουν 30 θέσεις μηχανοδηγών. Τα τρένα κάνουν τη διαδρομή μεταξύ των ιερών πόλεων Μέκκα και Μεδίνα, μια απόσταση 650 χιλιομέτρων με ενδιάμεσους σταθμούς την Τζέντα και το KAEC (King Abdullah Economic City). Οι νεοπροσληφθείσες θα περάσουν από εκπαίδευση διάρκειας ενός έτους.

Η Σαουδική Αραβία είναι μια από τις χώρες με τη μικρότερη συμμετοχή γυναικών στο εργατικό δυναμικό, αλλά τα τελευταία χρόνια, ο εστεμμένος πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν φαίνεται να κάνει προσπάθειες για να αυξήσει τον αριθμό των γυναικών σε όλους τους επαγγελματικούς χώρους. Παραλλήλως, επιδιώκει να απαλλάξει την οικονομία της χώρας του από την εξάρτηση από το πετρέλαιο, ενθαρρύνοντας την τεχνολογία και τη φαρμοκοβιομηχανία, ενώ φιλοδοξεί να αναπτύξει και τον τουρισμό επιτρέποντας σε καταστηματάρχες τα κρατούν ανοικτές τις επιχειρήσεις τους κατά τις ώρες της προσευχής. Πλην όμως, ο τουρισμός δεν έχει μέλλον όσο οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες να μένουν στο σπίτι και να υφίστανται φυλετικό διαχωρισμό σε όλους τους δημόσιους χώρους.

Παρότι το ιστορικό της Σαουδικής Αραβίας στα ανθρώπινα δικαιώματα και ιδίως στα δικαιώματα των γυναικών είναι από τα λιγότερο λαμπρά στον κόσμο, έχουν γίνει ορισμένες μικρές μεταρρυθμίσεις: η άρση της απαγόρευσης της μαύρης «αμπάγια» ―τώρα μπορεί να βρει κανείς στα καταστήματα αμπάγια σε πολλά χρώματα― καθώς και η άρση ττης απαγόρευσης να οδηγούν οι γυναίκες αυτοκίνητο μπορούν να ανοίξουν τον δρόμο σε πιο τολμηρές αλλαγές. Ήδη, έχει ψηφιστεί νόμος που επιτρέπει, υπό όρους, να ταξιδεύουν οι γυναίκες χωρίς ανδρική συνοδεία στο εσωτερικό της χώρας. Το αποτέλεσμα αυτού του καινούργιου ανέμου ήταν ο διπλασιασμός του αριθμού των εργαζομένων γυναικών μέσα σε μια πενταετία: σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Brookings, το 33% των γυναικών εργάζονται. Αλλά, αν και το 2021, στον χώρο της εργασίας μπήκαν περισσότερες γυναίκες παρά άνδρες, η συντριπτική τους πλειοψηφία προσανατολίζεται σε δουλειές γραφείου, ιδιαίτερα στον δημόσιο τομέα. Και παρά τις μεταρρυθμίσεις, οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία χρειάζονται ακόμα την έγκριση ενός άνδρα κηδεμόνα προκειμένου να παντρευτούν, να βγουν από τη φυλακή ή να υποβληθούν σε ιατρικές επεμβάσεις. Εξάλλου, δεν μπορούν να πάρουν αποφάσεις σχετικά με διαζύγιο και θέματα που αφορούν τα παιδιά.