Κοσμος

H Ρωσία απέλασε το Νο. 2 της αμερικανικής πρεσβείας στη Μόσχα

Αναμένεται αντίδραση από την Ουάσινγκτον

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Ρωσία προχωρά σε απέλαση του αναπληρωτή επικεφαλής της αμερικανικής πρεσβείας
Αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα © EPA Pool

Στην απέλαση του αναπληρωτή επικεφαλής της αμερικανικής πρεσβείας στη Μόσχα προχωρά η Ρωσία, πυροδοτώντας ραγδαίες εξελίξεις.

Την ώρα που ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία Τζον Σάλιβαν έλαβε την απάντηση της Μόσχας στις προτάσεις ασφαλείας της Ουάσινγκτον, ο δεύτερος τη τάξει Αμερικανός διπλωμάτης απελάθηκε από τη χώρα. 

Η ρωσική πλευρά διέταξε την απέλαση του Αμερικανού διπλωμάτη Μπαρτλ Γκόρμαν, αναπληρωτή πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μόσχα, με τους Αμερικανούς από την πλευρά τους να διαμηνύουν ότι πρόκειται να απαντήσουν προχωρώντας και εκείνοι σε μια αντίστοιχη απέλαση, όπως σημειώνει σε δημοσίευμά του το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA. Ο ακριβής λόγος της απέλασης του Αμερικανού δεν έχει προς το παρόν διασαφηνιστεί, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε την είδηση της απέλασης του δεύτερου πιο υψηλόβαθμου Αμερικανού διπλωμάτη στη Μόσχα. 

«Ο Μπαρτ Γκόρμαν ήταν ο δεύτερος υψηλότερος αξιωματούχος στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα μετά τον Πρέσβη και βασικό μέλος της ανώτερης ηγετικής ομάδας της Πρεσβείας» υπογράμμισε η πρεσβεία. «Η δράση της Ρωσίας κατά του κ. Γκόρμαν ήταν απρόκλητη και την εκλαμβάνουμε ως βήμα κλιμάκωσης και εξετάζουμε την απάντησή μας. Η παραμονή του κ. Γκόρμαν δεν είχε τελειώσει, είχε έγκυρη βίζα και βρισκόταν στη Ρωσία λιγότερο από τρία χρόνια» πρόσθεσε.

Η αμερικανική διπλωματική αποστολή κάλεσε τη Ρωσία «να τερματίσει τις αβάσιμες απελάσεις των διπλωματών και του προσωπικού των ΗΠΑ και να εργαστεί παραγωγικά για την ανοικοδόμηση των αποστολών μας».

Η κίνηση έρχεται εν μέσω συνεχιζόμενων εντάσεων μεταξύ Δύσης και Ρωσίας για την Ουκρανία, με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να κατηγορούν τη Μόσχα ότι σχεδιάζει εισβολή στην γειτονική της χώρα, έναν ισχυρισμό που το Κρεμλίνο έχει απορρίψει ως παράλογο και ψευδή.

Οι δύο πλευρές έχουν επίσης διαφωνίες για μια σειρά ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένων των προτάσεων για τις εγγυήσεις ασφαλείας που εξέδωσε η Ρωσία στα τέλη του περασμένου έτους.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ