Κοσμος

Πανσέληνος Φεβρουαρίου 2022: Αύριο η πανσέληνος του χιονιού

Από πού πήρε το όνομά της

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πανσέληνος του χιονιού στο Μεξικό
Πανσέληνος του χιονιού (φωτογραφία αρχείου) © EPA / Hilda Rios

Πανσέληνος Φεβρουαρίου 2022: Από πού πήρε το όνομά της η πανσέληνος του χιονιού - Ποια άλλα ονόματα έχει

Πανσέληνος του χιονιού ονομάζεται η πανσέληνος του Φεβρουαρίου 2022 και θα τη δούμε στον ουρανό αύριο, Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου. Μάλιστα, δεν θα είναι η μόνη νύχτα που θα τη δούμε, αλλά συνολικά για τρεις. 

Η Σελήνη θα εμφανίζεται πλήρης για περίπου τρεις ημέρες, από τα μεσάνυχτα της Τρίτης έως τα μεσάνυχτα το βράδυ της Πέμπτης. Το λαμπρό αστέρι που εμφανίζεται κοντά στην πανσέληνο θα είναι ο Regulus.

Η πανσέληνος του χιονιού ονομάστηκε έτσι λόγω της πυκνής χιονόπτωσης και της χιονοθύελλας που κατά κανόνα εμφανίζεται τον μήνα Φεβρουάριο στη Βόρεια Αμερική και πήρε το όνομά της από τους ιθαγενείς κατοίκους της Αμερικής. Η κακοκαιρία και οι έντονες χιονοθύελλες έκαναν το κυνήγι δύσκολο, γι' αυτό και αυτή η Σελήνη ονομαζόταν και Φεγγάρι της Πείνας. 


Πανσέληνος του χιονιού Φεβρουαρίου 2022: Τα ονόματα που της έχουν δώσει άλλοι λαοί

Σύμφωνα με την NASA, στην παράδοση Purnimanta, αυτή η πανσέληνος (Purnima) είναι η Magha Purnima, η τελευταία ημέρα του μήνα Magha. Στο ινδουιστικό και βουδιστικό ημερολόγιο, Magha είναι ο μήνας που η πανσέληνος βρίσκεται στο αστέρι που ονομάζουμε Regulus. Για τους Ινδουιστές, ο Μάγκα είναι ένας μήνας λιτότητας, πραγματοποίησης πράξεων φιλανθρωπίας και τελετουργικού μπάνιου σε ένα ιερό ποτάμι.

Για τους Βουδιστές, αυτή η πανσέληνος αντιστοιχεί με το Māgha Pūjā, το δεύτερο πιο σημαντικό φεστιβάλ της χρονιάς. Το Māgha Pūjā γιορτάζεται την ημέρα της Πανσελήνου του τρίτου σεληνιακού μήνα στην Καμπότζη, το Λάος, την Ταϊλάνδη και τη Σρι Λάνκα. και την ημέρα της Πανσελήνου του Tabaung στη Μιανμάρ. 

Την ημέρα αυτή, οι Βουδιστές γιορτάζουν τη δημιουργία μιας ιδανικής και υποδειγματικής κοινότητας, γι' αυτό μερικές φορές ονομάζεται Ημέρα Saṅgha, η Saṅgha αναφέρεται στη βουδιστική κοινότητα. Στην Ταϊλάνδη, ο όρος Pāli Māgha-pūraṇamī χρησιμοποιείται επίσης για τη γιορτή. Μερικοί συγγραφείς αναφέρονται σε αυτήν την ημέρα ως Ημέρα των Αγίων Πάντων των Βουδιστών. Στη Σρι Λάνκα, αυτή η πανσέληνος ονομάζεται Navam Poya και οι εορτασμοί περιλαμβάνουν επίσης μια πομπή περίπου 5.000 ατόμων και πολλούς ελέφαντες, που ονομάζεται Gagaramaya Navam.

 

Πανσέληνος του χιονιού Φεβρουαρίου 2022: Η Σελήνη θα εμφανίζεται πλήρης για τρεις ημέρες

Η πανσέληνος του Φεβρουαρίου, ή αλλιώς η πανσέληνος του χιονιού, θα φτάσει την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου στις 11:57 π.μ. Η Σελήνη θα εμφανίζεται πλήρης για περίπου τρεις ημέρες, από τα μεσάνυχτα της Τρίτης έως τα μεσάνυχτα το βράδυ της Πέμπτης. Το λαμπρό αστέρι που εμφανίζεται κοντά στην πανσέληνο θα είναι ο Regulus.

Την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2022, στις 3:59 μ.μ. EST, ο πλανήτης Ερμής θα φτάσει στο μεγαλύτερο γωνιακό διαχωρισμό του από τον Ήλιο όπως φαίνεται από τη Γη. Στη Νέα Υόρκη η πανσέληνος θα ανατείλει στις 5:32 μ.μ. τοπική ώρα, ακριβώς την ώρα του ηλιοβασιλέματος. Σε περιοχές με επίπεδο ορίζοντα μπορεί κανείς να παρακολουθήσει το ηλιοβασίλεμα και ανατολή του φεγγαριού ταυτόχρονα. 

Το φεγγάρι θα βρίσκεται στον αστερισμό του Λέοντα και μέχρι τα μεσάνυχτα θα φτάσει σε μέγιστο υψόμετρο 67,9 μοιρών στη Νέα Υόρκη. Στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, η πανσέληνος εμφανίζεται στις 3:57 π.μ. στις 17 Φεβρουαρίου.

Με πληροφορίες από NASA και space.com

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ