Κοσμος

Πέθανε ο Λυκ Μοντανιέ, ο βιολόγος που ανακάλυψε το AIDS

Σε νοσοκομείο στο Παρίσι

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο καθηγητής ιολογίας Λυκ Μοντανιέ ανακάλυψε το AIDS
Ο καθηγητής ιολογίας Λυκ Μοντανιέ ανακάλυψε το AIDS © EPA

O Λυκ Μοντανιέ, ο βιολόγος που ανακάλυψε τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS, πέθανε σε ηλικία 89 ετών. Τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής το 2008.

Ο Luc Montagnier, ο βιολόγος που ανακάλυψε το AIDS, πέθανε σε ηλικία 89 ετών. Ο διάσημος ιολόγος και ερευνητής άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο Neuilly-sur-Seine στο Παρίσι.

Ο θάνατός του επιβεβαιώθηκε με καθυστέρηση 48 ωρών από ΜΜΕ στη Γαλλία. Ο Λυκ Μοντανιέ είχε γεννηθεί στις 18 Αυγούστου 1932.

Το 2008 ο καθηγητής ιολογίας είχε βραβευτεί με το Νόμπελ Ιατρικής για τη σπουδαία ανακάλυψή του. Η Σουηδική Ακαδημία έδωσε από κοινού το συγκεκριμένο βραβείο στον Luc Montagnier και την Φρανσουάζ Μπαρέ Σινουσί, η οποία έκανε επίσης σημαντικές έρευνές της πάνω στον ιό HIV.

The 2008 Nobel Prize in Physiology or Medicine goes to...

Ποιος ήταν ο Λυκ Μοντανιέ - Η ανακάλυψη του ιού του AIDS

Ο διεθνούς φήμης ιολόγος Luc Montagnier (Λυκ Μοντανιέ) ανακάλυψε το 1983 τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS.

Εργάστηκε δίπλα στα μεγαλύτερα επιστημονικά ιδρύματα στον κόσμο κατά τη διάρκεια της ζωής του. Ομότιμος διευθυντής έρευνας στο CNRS, καθηγητής στο Ινστιτούτο Παστέρ, διευθυντής του Κέντρου Μοριακής και Κυτταρικής Βιολογίας στο Queens College του City University της Νέας Υόρκης και διευθυντής ερευνητικού ινστιτούτου στο Πανεπιστήμιο Jiao-tong της Σαγκάης. Υποστήριξε, επίσης, την Ακαδημία Επιστημών καθώς και την Εθνική Ακαδημία Ιατρικής μέσω της έρευνάς του για πολλά χρόνια.

Ο Λυκ Μοντανιέ και η Φρανσουάζ Μπαρέ Σινουσί μοιράστηκαν το 2008 το Νόμπελ Ιατρικής για τις έρευνές τους γύρω από το AIDS και τον ιό HIV
Ο Λυκ Μοντανιέρ και η Φρανσουάζ Μπαρέ Σινουσί μοιράστηκαν το 2008 το Νόμπελ Ιατρικής για τις έρευνές τους γύρω από το AIDS και τον ιό HIV © EPA/LUCAS DOLEGA

Συμμετείχε στην Ακαδημία Επιστημών και στη (Γαλλική) Εθνική Ακαδημία Ιατρικής μέσω της έρευνάς του. Κατά τη διάρκεια της ζωής του έλαβε αμέτρητα βραβεία και διακρίσεις.

Τι πίστευε ο Luc Montagnier για την πανδημία κορωνοϊού και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Ο Luc Montagnier, ο οποίος απέκτησε παγκόσμια αναγνωρισιμότητα όταν ανακάλυψε τον ιό του AIDS, είχε ταχθεί επανειλημμένα κατά του τρόπου με τον οποίο οι κυβερνήσεις και η επιστημονική κοινότητα διαχειρίζονται την πανδημία κορωνοϊού. Παρά την προχωρημένη ηλικία του εξέφρασε, επίσης, την αντίθεσή του στον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της Covid-19.

Ο Luc Montagnier ανακάλυψε τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS
Ο Luc Montagnier ανακάλυψε τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS © EPA/

Παράλληλα, δήλωνε ανοιχτά τη διαφωνία του για τον εμβολιασμό των παιδιών με εμβόλια για τον κορωνοϊό.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ