Κοσμος

Ουκρανικό: Eκατέρωθεν στρατιωτικά γυμνάσια αλλά και διπλωματία

Συνάντηση στη Μόσχα του Ρώσου ΥΠΕΞ με τη Βρετανίδα ομόλογό του

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στρατιωτικά γυμνάσια αρχίζει η Ουκρανία, σε απάντηση στις ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις στη γειτονική Λευκορωσία. Συνεχίζεται ο διπλωματικός μαραθώνιος.

Η Ουκρανία αρχίζει σήμερα στρατιωτικά γυμνάσια που είχε προαναγγείλει σε απάντηση στις ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις στη γειτονική Λευκορωσία, τις οποίες το Κίεβο και η Δύση ερμηνεύουν ως μέρος της στρατιωτικής κλιμάκωσης από τη Ρωσία στην περιοχή.

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ολεκσίι Ρέζνικοφ δήλωσε αυτήν την εβδομάδα ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις της χώρας του θα διεξαχθούν επίσης από σήμερα 10 Φεβρουαρίου ως τις 20 του μήνα και ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα πραγματοποιήσουν γυμνάσια με μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar και αντιαρματικούς πυραύλους Javelin και NLAW που παρείχαν ξένοι εταίροι.

Η Ουκρανία δεν έχει διευκρινίσει τον αριθμό του στρατιωτικού προσωπικού και των όπλων που μετέχουν στις ασκήσεις της.

Από την μεριά της, η Ρωσία ξεκίνησε σήμερα την ενεργή φάση των μεγάλου εύρους στρατιωτικών της ασκήσεων στη Λευκορωσία, σε μια επίδειξη ισχύος η οποία δείχνει πώς ο ολοένα και πιο στενός κλοιός της Μόσχας στο Μινσκ της έχει δώσει ενισχυμένες ικανότητες στην αντιπαράθεσή της με τη Δύση για την Ουκρανία. Τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια του ρωσικού και του λευκορωσικού στρατού, με την μεγαλύτερη ρωσική στρατιωτική ανάπτυξη στην πρώην σοβιετική δημοκρατία της Λευκορωσίας μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, όπως την περιγράφει το NATO, διεξάγονται ως τις 20 Φεβρουαρίου και θεωρούνται ότι αποτελούν μέρος της ανάπτυξης ρωσικού στρατού κοντά στην Ουκρανία, η οποία έχει προκαλέσει φόβους για εισβολή στη χώρα αυτή.

Σε επιφυλακή 1.000 Βρετανοί στρατιώτες για το ενδεχόμενο ρωσικής εισβολής

Με φόντο τα παραπάνω, η Βρετανία διέταξε 1.000 στρατιώτες να τεθούν σε κατάσταση επιφυλακής, προκειμένου να παρέχουν υποστήριξη στην περίπτωση ξεσπάσματος μιας ανθρωπιστικής κρίσης εξαιτίας της ρωσικής επιθετικότητας. Οι στρατιώτες τέθηκαν σε επιφυλακή πριν από τη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον με τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ και τον πρωθυπουργό της Πολωνίας.

Η Βρετανία ανακοίνωσε χθες ότι θα προχωρήσει στην αποστολή 350 στρατιωτών στην Πολωνία, μετά την αποστολή 100 στρατιωτών την προηγούμενη χρονιά, προκειμένου να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, στα σύνορα της με την Λευκορωσία.

Το γραφείο του Τζόνσον επανέλαβε χθες ότι οποιαδήποτε στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία από τη Ρωσία, είναι πιθανό να προκαλέσει την αναγκαστική και μαζική απομάκρυνση ανθρώπων από τις εστίες τους προς τα ευρωπαϊκά σύνορα, επηρεάζοντας χώρες, όπως, η Πολωνία και η Λιθουανία.

Συνεχίζεται ο διπλωματικός μαραθώνιος: Όλαφ Σόλτς με ηγέτες της Βαλτικής - Συνάντηση Ρωσίας-Βρετανίας

Στο διπλωματικό επίπεδο ξεχωρίζουν οι συναντήσεις του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με την Βρετανίδα ομόλογο του Λίζ Τρας και συνάντηση του Γερμανού Καγκελάριου Όλαφ Σόλτς με ηγέτες των χωρών της Βαλτικής.

Ο Ρώσος υπουργός σημείωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να εξομαλύνει τις σχέσεις της με τη Βρετανία, ενώ χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τη Βρετανίδα ομόλογό του «πρωτόγνωρη». Σημειώνεται ότι μετά το περιστατικό με τον πρώην Ρώσο πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ το 2018, οι σχέσεις Λονδίνου και Μόσχας έφτασαν στο ναδίρ. 

«Αν αυτός πραγματικά είναι ο στόχος των Βρετανών συναδέλφων μας, τότε φυσικά θα ανταποδώσουμε. Διότι δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι με μια σχέση η οποία βρίσκεται μάλλον στο χειρότερο σημείο της εδώ και πολλά χρόνια», εξήγησε ο Λαβρόφ. Εκτός από την Τρας τη Ρωσία επισκέπτεται και ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας σε μια ακόμη διπλωματική προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η ένταση μεταξύ Μόσχας και Δύσης με αφορμή την Ουκρανία.

Στο μεταξύ η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι μετέβη στη Μόσχα «για να καλέσει τη Ρωσία να ακολουθήσει την οδό της διπλωματίας» και τόνισε μιλώντας στον Λαβρόφ ότι το Λονδίνο δεν μπορεί να αγνοήσει «την ανάπτυξη Ρώσων στρατιωτών» κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

«Η πραγματικότητα είναι ότι δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την ανάπτυξη περισσότερων από 100.000 στρατευμάτων στα ουκρανικά σύνορα και τις προσπάθειες υπονόμευσης της ουκρανικής κυριαρχίας», επεσήμανε.

Παράλληλα, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς συναντάται σήμερα στο Βερολίνο με τους ηγέτες των χωρών της Βαλτικής, πρώην σοβιετικών δημοκρατιών που έχουν γίνει μέλη του ΝΑΤΟ, οι οποίες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ρωσο-ουκρανικής κρίσης.

«Στόχος είναι να εγγυηθούμε την ασφάλεια της Ευρώπης και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε», δήλωσε χθες Τετάρτη ο Σολτς.

Η συνάντηση αυτή είναι ακόμη πιο σημαντική καθώς η δέσμευση του ΝΑΤΟ προς την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής –το ανατολικό και στρατηγικά ευαίσθητο άκρο της Συμμαχίας-- αποτελεί ένα από τα βασικά σημεία διαφωνίας με τη Ρωσία, η οποία ζητεί το ΝΑΤΟ να αναθεωρήσει την ανάπτυξή του στην περιοχή. Ο Σολτς είχε δηλώσει την Κυριακή ότι η Γερμανία, η οποία ηγείται μιας επιχείρησης του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία, όπου έχουν αναπτυχθεί 500 Γερμανοί στρατιώτες, είναι έτοιμη να στείλει επιπλέον στρατεύματα στις χώρες της Βαλτικής.

Μετά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον τη Δευτέρα, που είχε στόχο να καθησυχάσει τους Αμερικανούς, και μετά μια συνάντηση την Τρίτη στο Βερολίνο με τη Γαλλία και την Πολωνία, ο Σολτς συνεχίζει και σήμερα τις επαφές, την ώρα που η χώρα του βρίσκεται σε μια ευαίσθητη θέση μεταξύ των προσδοκιών των δυτικών της συμμάχων και της εξάρτησής της από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Tass, Reuters, AFP, Sputnik

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ