- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η δίκη Τζιχαντιστών στο Παρίσι συνεχίζεται για έκτο μήνα
Προκάλεσαν τον θάνατο 130 ανθρώπων στο Παρίσι και στο κοντινό προάστιο Σαιν Ντενί το 2015
Γαλλία: Συνεχίζεται για έκτο μήνα στο Παρίσι η δίκη των τζιχαντιστών, των μελών του ISIS που επιτέθηκαν στο Μπαντακλάν, σε μπιστρό και σε στάδιο στο Σαιν Ντενί.
O Salah Abdeslam, o βασικός κατηγορούμενος για τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 13ης Νοεμβρίου 2015, δικάζεται στο Παρίσι από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ο Abdeslam δηλώνει μέλος και θαυμαστής του Ισλαμικού Κράτους αλλά αρνείται ότι σκότωσε ανθρώπους μολονότι η ομάδα των κομάντος αυτοκτονίας προκάλεσε τον θάνατο 130 ατόμων στο Παρίσι και στο κοντινό προάστιο Σαιν Ντενί. Αντιθέτως, δείχνει ως ένοχο τον Μπασάρ ελ-Άσαντ «που σκοτώνει παιδιά και αθώους στη Συρία». Επίσης, παραπονέθηκε για τις βαριές ποινές στις οποίες καταδικάζονται οι τρομοκράτες λέγοντας, σε απειλητικό τόνο, ότι «αν κάποιος μπει στο μετρό με 50 κιλά εκρηκτικά, δεν έχει δικαίωμα να μετανιώσει γιατί θα τιμωρηθεί έτσι κι αλλιώς». Η επιβίωση του Abdeslam παραμένει ένα αίνιγμα: είτε ο εκρηκτικός μηχανισμός που φορούσε στη ζώνη του ήταν ελαττωματικός, είτε μετάνιωσε και την έβγαλε. Όλοι οι σύντροφοί του εκείνη τη μέρα σκοτώθηκαν.
Στη δίκη αναμένονταν η μητέρα του, η αδερφή του και η πρώην φίλη του αλλά δεν εμφανίστηκαν. Πολύ λόγος γίνεται για το παρελθόν του, το γεγονός ότι σύχναζε σε καζίνο και σε ξενυχτάδικα, ενώ το καλοκαίρι του 2015 βρισκόταν με έναν ακόμη τζιχαντιστή στην Ελλάδα. Το μυστηριώδες ταξίδι εξετάζεται από τις αρχές: ίσως ήταν μαζί του ο αδερφός του ο Brahim, ο οποίος συμμετείχε στο τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι, ή ο φίλος του, ο Abdelhamid Abaaoud, συντονιστής της επιχείρησης. Αμφότεροι είναι νεκροί.
Από τους 14 κατηγορουμένους, δύο σιωπούν. Ο ένας, ονόματι Osama Krayem, με σουηδική υπηκοότητα, δήλωσε ότι «η δίκη είναι μια ψευδαίσθηση» και αρνήθηκε να εμφανιστεί στην αίθουσα, ενώ ο Βελγο-Μαροκινός Mohamed Bakkali είπε πως ο λόγος του δεν έχει καμιά αξία εφόσον ό,τι λέει θεωρείται ύποπτο. Γι’ αυτό προτίμησε τη σιωπή. Τέτοια στάση κρατούσε κατά τη διάρκεια της έρευνας ο Salah Abdeslam με δύο εξαιρέσεις: μια φορά είχε διαψεύσει έναν συγκατηγορούμενο και μια άλλη είχε επιδοθεί σε θρησκευτικό παραλήρημα.
Τώρα, στην απολογία του, δηλώνει ότι «Η 13η Νομεβρίου ήταν αναπόφευκτη» εξαιτίας των γαλλικών επεμβάσεων στη Συρία, αλλά, αν και την πρώτη μέρα της δίκης εμφανιζόταν ως «στρατιώτης» του ISIS, από χθες καλεί σε διάλογο «προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοιες τρομοκρατικές πράξεις».
Στην ψυχιατρική εξέταση, ο Salah Abdeslam επαναλάμβανε ότι δεν έχει μετανιώσει για τις πράξεις του και τελείωνε την κάθε φράση του με τα ίδια επιχειρήματα περί ιερού ισλαμιστικού σκοπού. Οι ειδήμονες αποφάνθηκαν ότι δεν μπορεί να απαλλαχθεί για ψυχιατρικούς λόγους.
Η δίκη θα συνεχιστεί μέχρι τον Απρίλιο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η υποχώρηση του ενδιαφέροντος και οι αποτυχημένες προσπάθειες επίλυσης
Στο στόχαστρο οι αμερικανικές βάσεις σε Κουβέιτ και Μπαχρέιν
Τα δεδομένα της οικονομίας, της εξωτερικής πολιτικής και της αμυντικής πολιτικής της Τουρκίας
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την εφαρμογή μέτρων ναυτικού αποκλεισμού κατά του Ιράν
Ξεκίνησε για τον Βόρειο Πόλο, όλα ανατράπηκαν, δεν το έβαλε κάτω, δε σταμάτησε και απλώς άλλαξε πορεία
Προειδοποιήσεις προς τους κατοίκους να περιορίσουν τις εξωτερικές δραστηριότητες
Η ανατολική Ελλάδα στις περιοχές με τον μεγαλύτερο κίνδυνο, δηλώνουν Έλληνες ερευνητές
«Ήταν το τέλος του πολιτικού μου ταξιδιού», δήλωσε ο συγκινημένος
Η Βικτόρια Βιγιαρουέλ έκανε ειδική αναφορά στον πόλεμο των Φόκλαντ του 1982
Αντιδράσεις από την Καθολική Εκκλησία και μελών του ιατρικού κλάδου
«Μόνο οι ανόητοι δεν αλλάζουν γνώμη», απαντάει ο υπουργός Εξωτερικών
Ο ηγέτης του Reform UK θέλει να κλείσει τα στόματα όσων τον κατηγορούν για διαφθορά
Αναμνήσεις από το διαμέρισμα της οδού Αρνάλδας στη Λευκωσία κι από τα γεγονότα που άλλαξαν την Κύπρο
Η μετοχή βρίσκεται επικίνδυνα κοντά στο να πέσει κάτω από την τιμή των 135 δολαρίων της δημόσιας προσφοράς
Η «Συμμαχία των Προθύμων» ετοιμάζεται για ασκήσεις μαζί με το Κίεβο
Η Μητροπολιτική Αστυνομία συνέλαβε έναν 20χρονο για απειλητική ανάρτηση κατά του ηγέτη του Reform UK
Η θεραπεία στην οποία υποβάλλεται για καρκίνο πάει «πραγματικά καλά»
Eξακολουθεί να καταβάλλει σχεδόν 7,5 εκατ. δολάρια
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε στο Κίεβο νέα συμφωνία σύμπραξης
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας «ευχαριστεί» για την προσοχή που τράβηξε πάνω του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.