Κοσμος

Τα μέτρα της Κομισιόν για παραγωγούς ροδακίνων και νεκταρινιών

Τι προτείνει η ευρωπαϊκή επιτροπή

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
74500-150426.JPG

Την απόφαση της να λάβει έκτακτα μέτρα στήριξης του ευρωπαϊκού τομέα ροδακίνων και νεκταρινιών, ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα η Κομισιόν μετά το ρωσικό εμπάργκο αλλά και λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Τα μέτρα αφορούν στην αύξηση των ποσοτήτων φρούτων που θα είναι επιλέξιμες για επιχειρήσεις απόσυρσης από την αγορά και δωρεάν διανομή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, οι μεγαλύτεροι παραγωγοί ροδακίνων (ετήσιος όγκος παραγωγής στην ΕΕ: 2,4 έως 2,5 εκατομμύρια τόνοι) και νεκταρινιών (1,1 έως 1,2 εκατομμύρια τόνοι) είναι η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία και η Ελλάδα.

Κατά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα προτεινόμενα μέτρα συνίστανται σε αύξηση από 5% σε 10% της παραγωγής οργανώσεων παραγωγών η οποία μπορεί να αποσυρθεί από την αγορά για δωρεάν διανομή.

Επίσης, θα ληφθούν έκτακτα μέτρα στήριξης για μη μέλη οργανώσεων παραγωγών (με καταβολή του 50% της τιμής απόσυρσης των οργανώσεων παραγωγών). Με τον τρόπο αυτό θα μπορούν να επωφεληθούν από τα μέτρα και μεμονωμένοι καλλιεργητές, υπό την προϋπόθεση ότι γίνονται οι απαιτούμενοι έλεγχοι.

Παράλληλα, θα διατεθούν πρόσθετα κονδύλια για προώθηση, στο πλαίσιο των ενεργειών προώθησης των επιχειρησιακών προγραμμάτων των οργανώσεων παραγωγών (στο πλαίσιο των συνήθων συμφωνιών συγχρηματοδότησης).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ