Κοσμος

Κρίση στην Ουκρανία: Εντείνονται οι διπλωματικές διαβουλεύσεις

Μήνυμα Φον Ντερ Λάιεν για κυρώσεις στη Ρωσία - Τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν με Τζόνσον

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στρατιωτική άσκηση του ουκρανικού στρατού κοντά στο Κίεβο
Στρατιωτική άσκηση του ουκρανικού στρατού κοντά στο Κίεβο © EPA/SERGEY DOLZHENKO

Για την Ουκρανία συζήτησαν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και Γενς Στόλτενμπεργκ. Τι είπαν στο τηλέφωνο Εμανουέλ Μακρόν και Μπόρις Τζόνσον.

Η Ουκρανία και η στρατιωτική κλιμάκωση από τη Ρωσία στα σύνορα βρέθηκαν στο επίκεντρο της επικοινωνίας που είχαν ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

«Είναι σημαντικό να διατηρηθεί ο στενός συντονισμός μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ για τα επόμενα βήματα, συμπεριλαμβανομένων πιθανών κυρώσεων» ανέφερε ο γγ του ΝΑΤΟ μετά το τετ α τετ με την επικεφαλής της Κομισιόν.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter: «Ενημέρωσα την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, σχετικά με τη συνεχιζόμενη στρατιωτική συσσώρευση και τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Ρωσίας μέσα και γύρω από την Ουκρανία.

» Είναι σημαντικό να διατηρηθεί ο στενός συντονισμός μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ για τα επόμενα βήματα, συμπεριλαμβανομένων πιθανών κυρώσεων».

Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν: Θα υπάρξουν αυστηρές κυρώσεις στη Ρωσία

Οποιαδήποτε περαιτέρω επιθετικότητα από τη Ρωσία, θα αντιμετωπιστεί με σθεναρή απάντηση και αυστηρές κυρώσεις, ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, μετά την επικοινωνία που είχε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα για μια διπλωματική λύση.

Ειδικότερα, με ανάρτησή της στο Twitter, η Φον Ντερ Λάιεν σημείωσε: «Καλή συζήτηση με τον Γενς Στόλτενμπεργκ. Συντονιζόμαστε για τις προετοιμασίες και την απάντηση στη ρωσική στρατιωτική συσσώρευση και τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ενημερώνεται για ρωσική στρατιωτική άσκηση
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ενημερώνεται για ρωσική στρατιωτική άσκηση © EPA/ALEXEI NIKOLSKY/RIA NOVOSTI/KREMLIN POOL

» Αν και ελπίζουμε ακράδαντα ότι μπορεί να βρεθεί μια διπλωματική λύση, οποιαδήποτε περαιτέρω επιθετικότητα από τη Ρωσία θα αντιμετωπιστεί με σθεναρή απάντηση και αυστηρές κυρώσεις».

Τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν με Τζόνσον για την Ουκρανία

Εν τω μεταξύ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συζήτησε τηλεφωνικά την κρίση στην Ουκρανία με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και υπογράμμισε την ανάγκη «διατήρησης του διαλόγου για την αποκλιμάκωση (της κατάστασης)», όπως ανακοίνωσε σήμερα Σάββατο (05.02) η γαλλική προεδρία.

Ο Μακρόν πρόκειται να επισκεφτεί τη Ρωσία την επόμενη εβδομάδα, καθώς η Μόσχα έχει προχωρήσει σε μία μεγάλη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στην Ουκρανία, ενισχύοντας τους φόβους της Δύσης για ενδεχόμενη εισβολή. Η Μόσχα αρνείται ότι σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία.

Ο Εμανουέλ Μακρόν ταξιδεύει στη Ρωσία σε λίγες ημέρες και θα έχει συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν
Ο Εμανουέλ Μακρόν ταξιδεύει στη Ρωσία σε λίγες ημέρες και θα έχει συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν © EPA/IAN LANGSDON

Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν, πάντως, ότι ο κίνδυνος της ρωσικής εισβολής γονατίζει την οικονομία στην Ουκρανία, με τους επενδυτές να «παγώνουν» σημαντικά επιχειρηματικά σχέδια, τον πληθωρισμό να αυξάνεται και την αγοραστική δύναμη των Ουκρανών να μειώνεται.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ