Κοσμος

Κομισιόν: Προς παράταση το πιστοποιητικό κορωνοϊού

Οι τρεις τροποποιήσεις που προωθεί

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Κομισιόν πρότεινε παράταση της χρήσης του πιστοποιητικού κορωνοϊού - Οι τρεις τροποποιήσεις.

Έως τις 30 Ιουνίου 2023 προτείνει η Κομισιόν την παράταση της χρήσης του ψηφιακού πιστοποιητικού COVID-19.

«Ο ιός εξακολουθεί να είναι διαδεδομένος στην Ευρώπη και σε αυτό το στάδιο δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί ο αντίκτυπος μιας ενδεχόμενης αύξησης των μολύνσεων το δεύτερο εξάμηνο του 2022 ή τυχόν εμφάνισης νέων μεταλλάξεων», επισημαίνει η Κομισιόν σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η παράταση «θα διασφαλίσει ότι οι ταξιδιώτες θα μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το ψηφιακό πιστοποιητικό όταν ταξιδεύουν στην ΕΕ, όπου τα κράτη μέλη διατηρούν ορισμένα μέτρα δημόσιας υγείας», αναφέρει ακόμη.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού © EPA/SERGEY DOLZHENKO

Οι τροποποιήσεις που προτείνει η Κομισιόν

Πέρα από την παράταση του κανονισμού για το ψηφιακό πιστοποιητικό, η Κομισιόν πρότεινε και κάποιες τροποποιήσεις. Συγκεκριμένα:

  • Να συμπεριληφθούν οι εργαστηριακές εξετάσεις αντιγόνων υψηλής ποιότητας στους τύπους διαγνωστικών εξετάσεων για τους οποίους μπορεί να εκδοθεί πιστοποιητικό. Στόχος είναι να διευρυνθεί το φάσμα διαγνωστικών εξετάσεων σε μια περίοδο υψηλής ζήτησης.
  • Να διασφαλιστεί ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού περιέχουν τον ορθό συνολικό αριθμό δόσεων που έχουν χορηγηθεί σε οποιοδήποτε κράτος μέλος, και όχι μόνο στο κράτος μέλος που εκδίδει το πιστοποιητικό. Σκοπός είναι να αντιμετωπιστούν οι πρακτικές ανησυχίες που εξέφρασαν οι πολίτες σχετικά με τα πιστοποιητικά που αναφέρουν εσφαλμένο αριθμό δόσεων όταν κάνουν δόσεις του εμβολίου σε διαφορετικά κράτη μέλη.
  • Να προβλεφθεί η δυνατότητα έκδοσης πιστοποιητικών για άτομα που συμμετέχουν σε κλινικές δοκιμές για εμβόλια κατά της νόσου COVID-19. Το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ που εκδίδεται για όσους συμμετέχουν στις δοκιμές μπορεί στη συνέχεια να γίνει δεκτό από άλλα κράτη μέλη. Το μέτρο αυτό αποσκοπεί στην υποστήριξη της συνεχούς ανάπτυξης και μελέτης εμβολίων κατά της νόσου COVID-19.

Η Επιτροπή εγκρίνει την πρόταση σήμερα, Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου, για να διασφαλίσει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο μπορούν να ολοκληρώσουν τη νομοθετική διαδικασία εγκαίρως.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις