Κοσμος

Ολλανδία: Θα ξεμονταριστεί γέφυρα για το γιοτ του Τζεφ Μπέζος

Παρά τις αντιδράσεις του τοπικού πληθυσμού

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μια ατσάλινη γέφυρα στο Ρότερνταμ πρόκειται να ξεμονταριστεί για να περάσει από εκεί το υπό ναυπήγηση γιοτ του Τζεφ Μπέζος και να φθάσει στη Βόρεια Θάλασσα.

Η γέφυρα κατασκευάστηκε το 1927 κι έπαιξε κεντρικό ρόλο στην ιστορία του ολλανδικού λιμανιού. Υπέστη μεγάλες καταστροφές κατά τον βομβαρδισμό του Ρότερνταμ τον Μάιο του 1940, ανακατασκευάστηκε και αποτελεί πλέον μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της Ολλανδίας, στα «εθνικά μνημεία» της οποίας περιλαμβάνεται από το 2000.

Η εμβληματική Koningshavenbrug, γνωστή στους κατοίκους του Ρότερνταμ ως «De Hef», ανακαινίστηκε το 2017 και το δημοτικό συμβούλιο δεσμεύτηκε τότε ότι δεν θα αποσυναρμολογηθεί ξανά. Ωστόσο, η υπόσχεση αυτή δεν πρόκειται να τηρηθεί, προκειμένου να περάσει το κόστους μισού δισ. δολαρίων γιοτ του αφεντικού της Amazon Τζεφ Μπέζος.

Εν τούτοις, το γιοτ που κατασκευάζεται για τον δεύτερο πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου στα ναυπηγεία Oceanco στο Αμπλάσερνταμ, είναι πολύ μεγάλο για να περάσει κάτω από το μεσαίο τμήμα της γέφυρας, λόγος για τον οποίο τα ναυπηγεία και ο Μπέζος πρότειναν στο δημοτικό συμβούλιο του Ρόντερνταμ να αποσυναρμολογηθεί με δικά τους έξοδα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Rijnmond το δημοτικό συμβούλιο βλέπει με θετικό μάτι την πρόταση παρά την αντίδραση ντόπιων ιστορικών και άλλων. «Οι θέσεις εργασίας είναι σημαντικές, αλλά υπάρχουν όρια ως προς το τι μπορούμε και πρέπει να κάνουμε με τη βιομηχανική μας κληρονομία», δήλωσε ο Τον Βέσελινκ της τοπικής οργάνωσης προστασίας της ιστορικής κληρονομιάς του Ρόντερνταμ Historisch Genootschap Roterodamum.

Το νέο πολυτελές γιότ του Μπέζος, του δεύτερου πλουσιότερου ανθρώπου στον πλανήτη, γνωστό έως τώρα ως Y721, φέρεται να στοιχίζει περί τα 500 εκατ. δολάρια (431 εκατ. ευρώ). Δεδομένου ότι λόγω των τεράστιων ιστίων του δεν θα μπορεί να προσγειωθεί ελικόπτερο, ο Μπέζος φέρεται να παρήγγειλε και ένα εξίσου πολυτελές σκάφος συνοδείας, ένα Support Yacth όπως λέγεται, που θα διαθέτει ελικοδρόμιο καθώς η αγαπημένη του, η πρώην τηλεοπτική παραγωγός Λορέιν Σάντσεζ είναι ενθουσιώδης πιλότος ελικοπτέρων. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ