Κοσμος

Κομισιόν: «Στον πάγο» ο αγωγός Nord Stream 2

Το έργο προκαλεί συζητήσεις στη Γερμανία, αλλά και εντός της ΕΕ

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε σήμερα ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 «έχει παγώσει».

Σε μια κρίσιμη περίοδο για τις ευρώ-ρωσικές σχέσεις, ο Ντομπρόβσκις υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κάνει τα πάντα προκειμένου η Ρωσία να μην έχει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί το φυσικό αέριο ως όπλο, ενώ ανέφερε επίσης ότι η Κομισιόν σκοπεύει να εγκρίνει την Τρίτη ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία, ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο αγωγός Nord Stream 2, που εκτείνεται από τη Ρωσία μέχρι τη Γερμανία, ολοκληρώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο και αναμένει το «πράσινο φως» τόσο από τις γερμανικές αρχές όσο και από τις Βρυξέλλες.

Η Οδηγία της ΕΕ για το φυσικό αέριο, προβλέπει διαχωρισμό μεταξύ της λειτουργίας του αγωγού και της πώλησης του φυσικού αερίου. Τυπικά, ο μοναδικός μέτοχος της Nord Stream 2 AG είναι η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom. Η Nord Stream 2 AG, με έδρα την Ελβετία, είχε υποβάλει αίτηση στην Γερμανική  Υπηρεσία Δικτύων για πιστοποίηση ως ανεξάρτητος φορέας εκμετάλλευσης.

Ο αγωγός Nord Stream 2  έχει βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων για πιθανές κυρώσεις κατά της Ρωσίας λόγω της μαζικής ανάπτυξης ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία. Σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης, η γερμανική κυβέρνηση διατηρεί ανοιχτό το ενδεχόμενο διακοπής της λειτουργίας του αγωγού.

Προ ημερών άλλωστε, ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς έκανε λόγο για «ιδιωτικό σχέδιο» το οποίο δεν θα πρέπει να αναμιγνύεται με πολιτικά ζητήματα, αλλά στην συνέχεια έκανε λόγο για την συμφωνία αρχών ανάμεσα στο Βερολίνο και την Ουάσινγκτον που προβλέπει ότι, σε περίπτωση ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας, το σχέδιο του αγωγού θα παγώσει.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ