Κοσμος

Μέρκελ: Η ψηλότερη δημοφιλία ever

Πολύ ψηλά και η κυβέρνηση συνασπισμού

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

72% δημοφιλία για τη Γερμανίδα καγκελάριο κ. Άνκελα Μέρκελ, ίδιο ποσοστό για το σοσιαλδημοκράτη (SPD) υπουργό Εξωτερικών κ. Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, 65% για το χριστιανοδημοκράτη (CDU/CSU) υπουργό Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, 50% για τον αρχηγό του SPD, αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας κ. Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, καθώς και 59% ικανοποίηση από τη συνεργασία CDU/CSU – SP.  

Αυτά είναι τα σημαντικότερα ευρήματα της μηνιαίας δημοσκόπησης «Deutschlandtrend», που ανακοινώθηκε σήμερα από το κανάλι «ARD» της δημόσιας τηλεόρασης. Η δημοφιλία της κ. Μέρκελ είναι η ψηλότερη που είχε ποτέ καγκελάριος στα 17 χρόνια της συγκεκριμένης δημοσκόπησης.

Άλλα αξιοσημείωτα ευρήματα της ίδιας δημοσκόπησης :

· Ικανοποίηση για την κυβέρνηση εκφράζει το 76% των ψηφοφόρων του CDU/CSU, το 69% των ψηφοφόρων του SPD, αλλά και το 56% των αντιπολιτευόμενων Πράσινων.

· Αν γίνονταν εκλογές, θα ερχόταν πάλι το ίδιο αποτέλεσμα όπως σχεδόν ένα χρόνο πριν: CDU/CSU 41%, SPD 26%.

· Οι Γερμανοί εμπιστεύονται κατά φθίνουσα σειρά τη Γαλλία, με 80%, τη Βρετανία με 59%, τις ΗΠΑ με 35% και τη Ρωσία με 15%.

· Για την ουκρανική κρίση: Το 80% εκτιμά ότι η Μόσχα είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για την κλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία, το 70% δε θεωρεί σωστή την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 59% τάσσεται υπέρ της ανάληψης ηγετικού διαμεσολαβητικού ρόλου από το Βερολίνο και το 35% πιστεύει ότι η Ρωσία δεν μπορεί πλέον να θεωρείται εταίρος για την ΕΕ.

· Για τη Γάζα: Το 64% μοιράζει την ευθύνη μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, ενώ το 69% θέλει η Γερμανία να παραμείνει έξω από την κρίση.

Μ.Φ.