Panama Papers: Πάνω από 30 πρόσωπα παραπέμπονται σε δίκη
Η δίκη αναμένεται να διεξαχθεί από τη 15η ως τη 18η Νοεμβρίου 2022
Panama Papers: Πάνω από 30 πρόσωπα παραπέμπονται στην παναμαϊκή δικαιοσύνη.
Πάνω από τριάντα πρόσωπα παραπέμφθηκαν σε δίκη για τη φερόμενη εμπλοκή τους στο σκάνδαλο νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και φοροδιαφυγή προσωπικοτήτων απ’ όλο τον κόσμο χάρη σε δικηγορικό γραφείο του Παναμά, που αποκαλύφθηκε το 2016 χάρη στη δημοσιογραφική έρευνα Panama Papers, ανακοίνωσε χθες Τρίτη η παναμαϊκή δικαιοσύνη.
Αποφασίστηκε να ασκηθούν «ποινικές διώξεις σε βάρος 32 πολιτών» για οικονομικά αδικήματα όπως «η νομιμοποίηση κεφαλαίων από εγκληματική δραστηριότητα» που αποκαλύφθηκαν «στην υπόθεση που είναι γνωστή με την ονομασία ‘Panama Papers’», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.
Η δίκη αναμένεται να διεξαχθεί από τη 15η ως τη 18η Νοεμβρίου 2022, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση. Η παραπομπή σε δίκη αυτών των 32 προσώπων είχε προταθεί από την παναμαϊκή εισαγγελία τον Νοέμβριο του 2021.
Δικαστικές πηγές απέφυγαν να αποκαλύψουν τα ονόματα των κατηγορουμένων, όπως είθισται στον Παναμά· πάντως πηγή ενήμερη για τις λεπτομέρειες της υπόθεσης επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι δικηγόροι Γιούργκεν Μοσάκ και Ραμόν Φονσέκα Μόρα, η εταιρεία των οποίων βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου, είναι ανάμεσα στα πρόσωπα που παραπέμφθηκαν.
Οι μηχανορραφίες του δικηγορικού γραφείου Μοσάκ-Φονσέκα αποκαλύφθηκαν το 2016 με την έρευνα Panama Papers που διεξήγαγε η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ).
Η έρευνα, που βασίστηκε στη διαρροή 11,5 εκατ. εγγράφων προερχόμενων από τη δικηγορική εταιρία Μοσάκ-Φονσέκα, αποκάλυψε ότι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, πολιτικοί πρώτης γραμμής, προσωπικότητες του κόσμου της οικονομίας, του αθλητισμού, του καλλιτεχνικού στερεώματος απέκρυπταν ιδιοκτησιακά στοιχεία, εταιρείες, κεφάλαια και κέρδη από τις φορολογικές αρχές.
Ανάμεσα στις προσωπικότητες που ενεπλάκησαν στο σκάνδαλο φιγουράρουν –μεταξύ πολλών άλλων– οι πρώην επικεφαλής των κυβερνήσεων της Ισλανδίας, Σίγκμουντουρ Ντάβιντ Γκούνλοσον, του Πακιστάν, Ναουάζ Σαρίφ, του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Κάμερον, ο πρώην πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίτσιο Μάκρι, ο αστέρας του παγκόσμιου ποδοσφαίρου Λιονέλ Μέσι, ο ισπανός σκηνοθέτης Πέδρο Αλμοδόβαρ...
Η εταιρεία Μοσάκ-Φονσέκα αναγκάστηκε να αναστείλει κάθε δραστηριότητά της μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο ιρανικός λαός έχει τεράστια ιστορία πίσω του και έχει επιβιώσει από πολλά δεινά
Οκτώ μέλη πληρώματος και τρεις επιβάτες, μέλη του προσωπικού του υπουργείου, ανάμεσα στους νεκρούς
Στα «χαρακώματα» Ευρώπη και Τραμπ
Οι γαλλικές αρχές δηλώνουν αποφασισμένες να συνεχίσουν τις έρευνες μέχρι τον εντοπισμό τους.
Εκτάκτως στη Λάρνακα ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Κύπρου, Κώστας Φυτιρής
Η κηδεία της θα τελεστεί τη Δευτέρα στη Μητρόπολη Αθηνών
Αν δεν υπάρξει λύση, οι δασμοί θα ανέρχονται στο 25% από την 1η Ιουνίου.
Ο Τραμπ προσκάλεσε την Ελλάδα και Κύπρο
Απαιτείται η επικύρωσή της από τα κοινοβούλια των κρατών- μελών της Mercosur, Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη
Στο Κίεβο ο χειμώνας είναι μέρος του πολέμου - το κρύο, το σκοτάδι, η έλλειψη ενέργειας λειτουργούν ως βασικά εργαλεία πίεσης. «Η Ουκρανία έχει μπει σε μια φάση πολέμου φθοράς», λέει ο Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος.
Ο Τραμπ επιβάλει δασμούς σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες - Σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου
Η κατάθεση αποκαλύπτει σοβαρές ελλείψεις σε μέτρα ασφαλείας
Ο συριακός στρατός ζήτησε από τους αμάχους να απομακρυνθούν από στρατιωτικές εγκαταστάσεις της επαρχίας Ράκα
Μάλιστα,το βίντεο τραβήχτηκε από την πριγκίπισσα Λίλιμπετ
Στο κέντρο της Λάρνακας βρίσκονται ισχυρές Αστυνομικές δυνάμεις
Στους προσκληθέντες και ο πρόεδρος της Αργεντινής, Χαβιέ Μιλέι
Μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη Δανία και τη Γροιλανδία
Το αεροπλάνο είχε προορισμό το Μακασάρ, στο Νότιο Σουλαουέζι
Η γυναίκα από την Αυστραλία νόμιζε ότι χαϊδεύει τον σκύλο της, αλλά έκανε λάθος
Πάνω από 3.000 οι νεκροί στο Ιράν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.