Κοσμος

Φυγή χριστιανών από το Ιράκ

Επελαύνουν οι τζιχαντιστές

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Χιλιάδες χριστιανοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να φύγουν όπως-όπως από τις πόλεις Καρακός, Ταλ Κάιφ, Μπαρτέλα και Καραμλές στο Ιράκ, περιοχές που βρίσκονται κοντά στη Μοσούλη και επελαύνουν ασυγκράτητοι οι τζιχαντιστές. Η πόλη Καρακός πέρασε στα χέρια τους χθες τη νύχτα, μετά την υποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων.

«Πρόκειται για καταστροφή, για τραγική κατάσταση. Καλούμε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να παρέμβει αμέσως. Δεκάδες χιλιάδες τρομοκρατημένοι άνθρωποι έχουν εκδιωχθεί από τα σπίτια τους», ανέφερε ο χαλδαίος αρχιεπίσκοπος του Κιρκούκ και της Σουλεϊμανίγια Τόμας Τζόζεφ.

Το Καρακός ίναι μία αμιγώς χριστιανική πόλη, με πληθυσμό που αριθμούσε περίπου 50.000 ανθρώπους πριν τις ταραχές. Αντίστοιχο πληθυσμό διέθεταν και οι άλλες κοντινές χριστιανικές πόλεις. Ένας κάτοικος που διέφυγε από την πόλη Ταλ Κάιφ δήλωσε ότι οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους την κατέλαβαν χωρίς να συναντήσουν αντίσταση. «Άκουσα πυροβολισμούς τη νύχτα και όταν κοίταξα έξω, είδα μία στρατιωτική φάλαγγα του Ισλαμικού Κράτους. Φώναζαν “ο Θεός είναι μεγάλος”», είπε.