Κοσμος

Για εκβιασμούς του Τζόνσον κάνει λόγο βουλευτής των Τόρις

Τοξικό το κλίμα εντός του κυβερνώντος κόμματος της Βρετανίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον © EPA Pool

Ένας βουλευτής των Τόρις κατηγόρησε τον Τζόνσον για «εκφοβισμό» και «εκβιασμό» την ώρα που το μέλλον του πρωθυπουργού είναι αβέβαιο.

Ο Γουίλιαμ Ραγκ ο οποίος έχει ζητήσει στο παρελθόν να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός, είπε ότι άνθρωποι κοντά στον Τζόνσον απείλησαν να αποσύρουν τη χρηματοδότηση των φορολογουμένων από περιοχές που εκπροσωπούνται από αντάρτες βουλευτές.

«Ο εκφοβισμός ενός μέλους του Κοινοβουλίου είναι σοβαρή υπόθεση», είπε ο Ραγκ. «Επιπλέον, αναφορές για τις οποίες γνωρίζω φαίνεται ότι συνιστούν εκβιασμό». «Τις τελευταίες ημέρες αρκετοί βουλευτές αντιμετώπισαν πιέσεις και εκφοβισμούς από μέλη της κυβέρνησης λόγω της δηλωμένης ή υποτιθέμενης επιθυμίας τους για εκκίνηση της διαδικασίας ψήφου εμπιστοσύνης στην ηγεσία του κόμματος του πρωθυπουργού», είπε ο Ραγκ, ο οποίος προεδρεύει της Δημόσιας Διοίκησης και της Επιρροής του Κοινοβουλίου και Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων.

Την ίδια ώρα τα βρετανικά μέσα επιμένουν «Ο Πρωθυπουργός μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσει ψήφο δυσπιστίας». Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η εσωκομματική εξέγερση κατά του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον επιταχύνεται. Έως και 20 βουλευτές των Τόρις θέλουν να στείλουν επιστολές μομφής, έγραψε χθες ο ρεπόρτερ της Telegraph, Κρίστοφερ Χόουπ, στο Twitter. Είναι πολύ πιθανό να επιτευχθούν οι 54 ψήφοι που απαιτούνται για την ψήφο δυσπιστίας στον Τζόνσον. «Ο χρόνος του Τζόνσον έχει τελειώσει» ανέφερε ο Χόουπ, επικαλούμενος Συντηρητικούς βουλευτές. Συνήθως καλά ενημερωμένοι ρεπόρτερ από άλλα μέσα ενημέρωσης επιβεβαίωσαν την πληροφορία.

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός του βρετανικού υπουργικού συμβουλίου Ντέιβιντ Ντέιβις κάλεσε τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί. «Για το όνομα του Θεού, φύγε», είπε χαρακτηριστικά. Παραθέτοντας τα λόγια του συντηρητικού πολιτικού Λίο Άμερι προς τον πρώην πρωθυπουργό Νέβιλ Τσάμπερλεν το 1940, είπε: «Περιμένω από τους ηγέτες μου να επωμιστούν την ευθύνη για τις ενέργειες που κάνουν».  

Να σημειωθεί ότι λίγο πριν την χθεσινή παρέμβαση του Τζόνσον στην Βουλή των Κοινοτήτων, ο βουλευτής Κρίστιαν Γουέικφορντ ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα και την προσχώρησή του στο Εργατικό Κόμμα, σε ένα ακόμη πλήγμα για τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

Με φόντο τα παραπάνω την Πέμπτη το πρωί το ιστορικό στέλεχος των Συντηρητικών και πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός επί Μάργκαρετ Θάτσερ, Μάικλ Χέζελταϊν διερωτήθηκε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη τι πρέπει να γίνει «εάν φύγει ο Μπόρις». Όπως είπε χαρακτηριστικά ο βετεράνος πολιτικός, γνωστός ευρωπαϊστής, «μήπως όταν φύγει θα πρέπει να φύγει και το Brexit;», και πρόσθεσε: «Μήπως ο κόσμος που έχει πια καταλάβει ότι το Brexit ήταν ένα λάθος, πρέπει να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία να ψηφίσουν;»

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ