Κοσμος

Ουγκάντα: Μεταφορική θεωρεί ότι η μίνι φούστα προκαλεί τροχαίο

Γι' αυτό και απαγορεύει στις γυναίκες να ταξιδεύουν ως συνοδηγοί σε φορτηγά

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οδηγός μηχανής στην Ουγκάντα περνά δίπλα από καμηλοπάρδαλη
Στην Ουγκάντα δεν επιτρέπουν στις γυναίκες να είναι συνοδηγοί σε φορτηγά © Pixabay

Εταιρεία μεταφορών στην Ουγκάντα απαγορεύει στις γυναίκες να είναι συνοδηγοί σε φορτηγά, καθώς η μίνι φούστα μπορεί να αποσπάσει την προσοχή του οδηγού.

Σε πόλη στη βόρεια Ουγκάντα οι γυναίκες δεν θα μπορούν πλέον να κάθονται στις μπροστινές θέσεις σε φορτηγά, όπως ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη (19/1) εμπορική ένωση. 

Η εταιρεία ισχυρίστηκε ότι οι κοντές φούστες και τα εκτεθειμένα πόδια αποσπούν την προσοχή των οδηγών και προκαλούν ατυχήματα.

«Ορισμένες γυναίκες φορούν κοντά φορέματα, που εκθέτουν τα πόδια τους και αποσπούν την προσοχή των οδηγών, οι οποίοι καταλήγουν να προκαλούν δυστυχήματα και οι επιβάτες να πεθαίνουν» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πάτρικ Όπιο Ομπότε, πρόεδρος της ένωσης πλανοδίων πωλητών στη Λίρα, μεγάλη πόλη στο βόρειο τμήμα της αφρικανικής χώρας.

Τα μέλη της συγκεκριμένης επαγγελματικής ένωσης στην Ουγκάντα είναι πωλητές που μετακινούνται από αγορά σε αγορά και χρησιμοποιούν φορτηγά για να μεταφέρουν τα προϊόντα τους. Η απαγόρευση τίθεται σε ισχύ «αμέσως» και «ακόμα και οι σύζυγοι» των οδηγών δεν θα έχουν το δικαίωμα να ταξιδεύουν στη θέση του συνοδηγού, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Η απόφαση ελήφθη λίγες ημέρες έπειτα από ένα τροχαίο δυστύχημα, στις 10 Ιανουαρίου 2022, στη Λίρα, στο οποίο σκοτώθηκαν 9 έμποροι και 20 τραυματίστηκαν.

Το σεξιστικό μέτρο για τις γυναίκες στην Ουγκάντα και οι αντιδράσεις

Η Άλις Μουγκβάνια Καμπίτζε, ακτιβίστρια υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών, έκρινε το μέτρο παράνομο, χαρακτηρίζοντας αυτήν την «επίθεση εναντίον των γυναικών» απόδειξη ενός «ανδρικού σωβινισμού».

«Αντίκειται απόλυτα στο Σύνταγμα της Ουγκάντας, που απαγορεύει να εμποδίζει κανείς ένα φύλο να συμμετέχει ελεύθερα στην καθημερινή εργασία» ξεκαθάρισε σε δηλώσεις της στο AFP.

«Το να καταλογίζουν ένα τροχαίο ατύχημα στο ντύσιμο είναι ένας αδέξιος συλλογισμός και ένδειξη του τρόπου με τον οποίο γίνονται ακόμη διακρίσεις σε βάρος μιας γυναίκας στις κοινωνίες μας, όπου οι άνδρες την προτιμούν να μένει στην κουζίνα», επεσήμανε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ