Κοσμος

«Όχι» της Μέρκελ στην πρόταση Γκουτέρες για θέση στον ΟΗΕ

Άγνωστο το επαγγελματικό μέλλον της πρώην καγκελαρίου

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ απέρριψε την πρόταση που της είχε γίνει να αναλάβει θέση κορυφαίου συμβούλου στα Ηνωμένα Έθνη.

Η Μέρκελ κάλεσε τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες την περασμένη εβδομάδα για να τον ευχαριστήσει για τη θέση που εκείνος της είχε προτείνει με επιστολή και να του πει ότι δεν θα τη δεχθεί, ανέφερε το γραφείο της χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Γερμανικά ΜΜΕ, μεταξύ αυτών και το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA, είχαν αναφέρει ότι ο Γκουτέρες προσέφερε στη Μέρκελ θέση επικεφαλής σε υψηλόβαθμο συμβουλευτικό όργανο των Ηνωμένων Εθνών που θα ασχολείται με τα παγκόσμια δημόσια αγαθά και με θέματα περιβάλλοντος. Στην ίδια αποκάλυψη είχε προχωρήσει πρώτο, μερικές ημέρες νωρίτερα, και το αμερικανικό Politico, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι το όνομα της Μέρκελ έχει ακουστεί ως υποψήφιο όχι για μία αλλά για δύο διαφορετικές θέσεις.

Μια εξ΄ αυτών των θέσεων ήταν εκείνη του επικεφαλής του ΟΗΕ για το Κλίμα (U.N. climate chief), με δεδομένο ότι η Πατρίτσια Εσπινόζα που βρίσκεται σήμερα στο συγκεκριμένο πόστο (ως executive secretary της Σύμβασης-Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή) θα έχει έως το καλοκαίρι αποχωρήσει. Η άλλη θέση ήταν αυτή του κορυφαίου συμβούλου σε συμβούλιο («high-level advisory board») το οποίο θα ασχολείται με την «ανάπτυξη και τη διαχείριση παγκοσμίων δημοσίων αγαθών όπως είναι για παράδειγμα οι ωκεανοί» στο πλαίσιο της «κοινής ατζέντας» («Our Common Agenda» report) που έχει ήδη αρχίσει να ξετυλίγει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Η Άγκελα Μέρκελ αποφάσισε να μη θέσει υποψηφιότητα με τη συντηρητική Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) στις εκλογές του Σεπτεμβρίου και αποσύρθηκε από τη γερμανική πολιτική κονίστρα στα τέλη του 2021, έπειτα από 16 χρόνια στην καγκελαρία.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ