Κοσμος

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λιβερία

«Θερίζει» ο θανατηφόρος και μεταδοτικός ιός Έμπολα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η πρόεδρος της Λιβερίας, Έλεν Τζόνσον Σίρλιφ, κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προβάλλοντας θέμα εθνικής ασφάλειας από την άνευ προηγουμένου εξάπλωση του ιού Έμπολα. Σε διάγγελμα από τηλεοράσεως η πρόεδρος της Λιβερίας ανακοίνωσε ότι ορισμένες πολιτικές ελευθερίες αναγκαστικά θα περιοριστούν. «Η κυβέρνηση και ο λαός της Λιβερίας απαιτούν τη λήψη έκτακτων μέτρων για την ίδια την επιβίωση του κράτους μας και για την προστασία του λαού μας», ανέφερε η Έλεν Τζόνσον Σίρλιφ. «Η άγνοια, η φτώχεια και κάποιες θρησκευτικές και πολιτιστικές πρακτικές ευθύνονται για την εξάπλωση του ιού», πρόσθεσε η Λιβεριανή προέδρος. Διεθνείς παρατηρητές αναφέρουν ότι αρκετοί Λιβεριανοί σε κατάσταση πανικού κρατούν τους άρρωστους συγγενείς τους στα σπίτια τους αντί να τους μεταφέρουν στα κέντρα απομόνωσης, ενώ κάποιοι άλλοι εγκαταλείπουν τις σορούς των αγαπημένων τους στους δρόμους.

n

Εκτός από τη Λιβερία ο ιός Έμπολα έχει εξαπλωθεί στη Γουινέα, τη Σιέρα Λεόνε και τη Νιγηρία και έχει αφαιρέσει τη ζωή από περισσότερους από 930 ανθρώπους. Εμπειρογνώμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) συναντώνται στη Γενεύη για να καταστρώσουν ένα σχέδιο αντιμετώπισης της επιδημίας. Ο ΠΟΥ καλείται να αποφασίσει εάν είναι απαραίτητο να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η διεθνής κοινότητα στο σύνολό της. Ο ιός Έμπολα, ιογενής αιμορραγικός πυρετός, είναι από τους πλέον θανατηφόρους για τον άνθρωπο με ποσοστό θνησιμότητας έως και 90%. Μεταδίδεται αποκλειστικά με την άμεση επαφή με τα σωματικά υγρά των ασθενών ή με μολυσμένα αντικείμενα, όπως για παράδειγμα σύριγγες. Τα συμπτώματα του Έμπολα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων πυρετό, πονοκεφάλους, πόνους στους μύες, τις αρθρώσεις ή το στομάχι, γενική αδυναμία, διάρροια, εμετούς, απώλεια της όρεξης και, σε ορισμένες περιπτώσεις, αιμορραγίες.

n

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν έχει τις απαραίτητες πληροφορίες ώστε να δώσει το πράσινο φως για την έγκριση ενός φαρμάκου που προορίζεται για την αντιμετώπιση του θανατηφόρου ιού Έμπολα. Δήλωσε ακόμη ότι η αρχική αντίδραση θα πρέπει να είναι η θέσπιση μέτρων που θα αφορούν στη δημόσια υγεία ώστε να περιοριστεί η επιδημία. Οι αξιωματούχοι στον τομέα της υγείας θα πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να περιορίσουν το ξέσπασμα του ιού και στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας οι αρχές μπορούν να αξιολογούν εάν τα νέα φάρμακα ή οι θεραπείες είναι αποτελεσματικά, είπε.

n