Κοσμος

Σε τεταμένο κλίμα η συνάντηση της Γερμανίδας ΥΠΕΞ με τον Λαβρόφ

«Η Γερμανία θα υπερασπιστεί θεμελιώδεις αξίες ακόμη κι αν πληρώσει μεγάλο οικονομικό τίμημα»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σεργκέι Λαβρόφ/©EPA/KHALED ELFIQI
Σεργκέι Λαβρόφ © EPA/KHALED ELFIQI

Εν μέσω διαφωνιών πραγματοποιήθηκε η κοινή συνέντευξη Τύπου των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, και της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ.

«Η Γερμανία είναι έτοιμη να υπερασπιστεί θεμελιώδεις αξίες στη σύγκρουση με τη Ρωσία για την Ουκρανία ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι θα πληρώσει μεγάλο οικονομικό τίμημα», δήλωσε η Αναλένα Μπέρμποκ μετά τις συνομιλίες που είχε σήμερα με τον Ρώσο ομόλογό της στη Μόσχα.

«Η Γερμανία επανέλαβε πως, σε περίπτωση που η ενέργεια χρησιμοποιηθεί ως όπλο, αυτό θα έχει συνέπειες στον αγωγό (Nord Stream 2)», σημείωσε.

Ήδη πριν από τη συνάντηση που επρόκειτο να έχει με τον 71χρονο Σεργκέι Λαβρόφ στη ρωσική πρωτεύουσα, η Μπέρμποκ, που μια ημέρα πριν επισκέφθηκε την Ουκρανία, είχε αναγνωρίσει πως η λίστα των διαφωνιών που θα κληθούν να συζητήσουν εκείνη και ο Ρώσος ομόλογός της είναι «μακρά».

Υπενθυμίζεται άλλωστε πως η ίδια προέρχεται από το κόμμα των Γερμανών Πρασίνων το οποίο έχει ασκήσει δημοσίως σκληρή κριτική στη Ρωσία κατά καιρούς για σειρά θεμάτων όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, την πολιτική φυσικού αερίου και την επιθετική εξωτερική πολιτική. Οι Πράσινοι εξ' άλλου είναι αντίθετοι στη λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 προς μεγάλη απογοήτευση της Μόσχας (αλλά και μερίδας του SPD) που θα ήθελε να δει τον αγωγό να μπαίνει το συντομότερο σε λειτουργία.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχει πει πως η Γερμανία είναι ανοικτή σε κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, όμως ο αγωγός, που έχει κατασκευαστεί αλλά δεν έχει λάβει ακόμη έγκριση λειτουργίας, είναι ένα ιδιωτικό εμπορικό σχέδιο που δεν μπορεί να ειδωθεί ξεχωριστά.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ από την πλευρά του εξήγησε στην Γερμανίδα ομόλογό του πως η Μόσχα δεν θα ανεχτεί απαιτήσεις άλλων σχετικά με το πώς θα κινηθεί ο ρωσικός στρατός στα ίδια του τα εδάφη, όπως δήλωσε ο ίδιος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν οι δυο τους από κοινού.

«Εξηγήσαμε επίσης πως η κλιμάκωση -για την οποία ακούμε αυτή τη στιγμή από πολλούς πολιτικούς της Δύσης- σημαίνει να έχουμε τα δικά μας στρατεύματα στα δικά μας εδάφη και να διενεργούμε τις απαραίτητες δραστηριότητες για την εκπαίδευση για μάχη, κάτι που κάνουν όλες οι χώρες. Και εξηγήσαμε ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε απαιτήσεις σχετικά με τις ενέργειες των δικών μας ενόπλων δυνάμεων στη δική μας γη» δήλωσε ο Ρώσος υπουργός.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ επισήμανε ακόμα πως η Γερμανία προσπαθεί να πολιτικοποιήσει το πρότζεκτ του Nord Stream 2, κάτι το οποίο χαρακτήρισε «αντιπαραγωγικό». «Επιστήσαμε την προσοχή, στους Γερμανούς συναδέλφους μας, στις αντιπαραγωγικές προσπάθειές τους να πολιτικοποιήσουν αυτό το πρότζεκτ» τόνισε στους δημοσιογράφους.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ