- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η βρετανική υπηρεσία εσωτερικών πληροφοριών, η MI5, προειδοποίησε για την δράση μιας γυναίκας που φέρεται να είναι πράκτορας της κινεζικής κυβέρνησης.
Η προειδοποίηση της MI5, την οποία επικαλούνται πολλά βρετανικά μέσα ενημέρωσης, αναφέρει ότι η φερόμενη πράκτορας ονομάζεται Κριστίν Λι και επιδίδεται σε «δραστηριότητες πολιτικής ανάμιξης» εξ ονόματος του υπουργείου Εργασίας του Ενωμένου Μετώπου του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας.
Η Λι φέρεται ότι «διευκόλυνε» τη χορήγηση δωρεών σε πολιτικά κόμματα, βουλευτές, πολιτευτές και πρόσωπα που επιδιώκουν να αναλάβουν πολιτικό ρόλο στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, για λογαριασμό ξένων υπηκόων που κατοικούν στην Κίνα ή το Χονγκ Κονγκ.
Η Κριστίν Λι φέρεται ότι έδωσε εκατοντάδες χιλιάδες λίρες στον Μπάρι Γκάρντινερ, ένα πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του Εργατικού κόμματος, καθώς και στο ίδιο το κόμμα. Είχε επίσης φωτογραφηθεί με τον πρώην πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον σε μια εκδήλωση το 2015 και με τον πρώην ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, σε άλλη εκδήλωση. Το 2019 παρασημοφορήθηκε από την τότε πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, σε αναγνώριση των υπηρεσιών της με στόχο τις καλές σχέσεις της χώρας με την Κίνα.
Σε ανακοίνωσή του ο Μπάρι Γκάρντινερ διαβεβαίωσε ότι όλες οι δωρεές είχαν δηλωθεί και ότι ο γιος της Κριστίν Λι εργαζόταν για αυτόν μέχρι σήμερα, που υπέβαλε την παραίτησή του.
Σύμφωνα με τον συντηρητικό βουλευτή και πρώην πρόεδρο των Τόρις Ίαν Ντάνκαν Σμιθ, ο οποίος ασκεί δριμεία κριτική στο κινεζικό καθεστώς, η MI5 επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος με τη σειρά του ενημέρωσε τους βουλευτές ότι «ένας πράκτορας της κινεζικής κυβέρνησης δραστηριοποιείται στο κοινοβούλιο».
«Το βασικό ζήτημα εδώ είναι ότι όπως καταλαβαίνω ο κ. πρόεδρος ενημερώθηκε από την MI5 και τώρα προειδοποιεί τα μέλη του Κοινοβουλίου ότι υπάρχει πράκτορας της κινεζικής κυβέρνησης, ο οποίος δραστηριοποιείται εδώ στο Κοινοβούλιο και ο οποίος εργάζεται με έναν βουλευτή προφανώς για να υπονομεύσει τις διαδικασίες εδώ. Λέω, ως βουλευτής στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την κινεζική κυβέρνηση, ότι αυτό είναι ένα θέμα σοβαρής ανησυχίας» είπε ο Σμιθ.
Tεταμένες σχέσεις εδώ και χρόνια ανάμεσα σε Κίνα - Βρετανία
Κίνα και Βρετανία έχουν εδώ και μερικά χρόνια κάκιστες σχέσεις. Αρχικά, έπαιξε ρόλο η απόφαση του Λονδίνου να αποκλείσει την κινεζική Huawei από τη συμμετοχή στην ανάπτυξη τηλεπικοινωνιακών δικτύων πέμπτης γενιάς, επικαλούμενο λόγους ασφαλείας. Η αλλαγή στη βρετανική στάση ήρθε μετά την αφόρητη πίεση των Αμερικανών αλλά και την έλλειψη εμπιστοσύνης σε θέματα κυβερνοασφάλειας της κοινής γνώμης απέναντι στον κινεζικό παράγοντα.
Επιπρόσθετα το Λονδίνο κατηγορεί την Κίνα ότι παραβίασε την κοινή διακήρυξη του 1984 για το Χόνγκ Κονγκ. Βάσει της αρχής αυτής, το Χονγκ Κονγκ απολαμβάνει, μεταξύ άλλων, μέχρι το 2047 ελευθερίες που είναι άγνωστες στην ηπειρωτική Κίνα, όπως αυτή του Τύπου, της έκφρασης και γενικότερα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σημειώνεται ότι η αρχή αυτή προέκυψε το 1984, ως συμβιβασμός ανάμεσα ανάμεσα στη βρετανίδα πρωθυπουργό, Μάργκαρετ Θάτσερ, και τον Κινέζο ηγέτη, Ντεν Σιάο Πινγκ.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η συνεργασία μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής είναι «σήμερα πιο σημαντική από ποτέ», υποστήριξε
Drone εντόπισε ηλικιωμένη κοντά στο Λίμαν - Ρομπότ τη μετέφερε σε ασφαλές σημείο εν μέσω πυρών
«Δεν ξέρει τι λέει» όταν μιλάει για το Ιράν, η αντίδραση Τράμπ για τον γερμανό Καγκελάριο
Μασκ εναντίον Άλτμαν στη μεγάλη σύγκρουση για την τεχνητή νοημοσύνη
Μάχη για τα 2 τρισ. ευρώ και αντιπαράθεση για δαπάνες, φόρους και αποπληρωμή χρέους
Σύμφωνα με αυτές ο «Τραμπ σκηνοθετεί ο ίδιος τις απόπειρες δολοφονίας του»
Αύξηση στο 1,27% του ΑΕΕ, νέοι πόροι και έμφαση σε άμυνα, συνοχή και ανταγωνιστικότητα
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός προτείνει τετ α τετ στο Μπερεχόβε, με στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων
Οι ήχοι κάτω από το όριο της ανθρώπινης ακοής κάνουν κάποιους χώρους ιδιαίτερα τρομακτικούς
Η Τεχεράνη σταματά τις εξαγωγές χάλυβα - Πλήγμα στη βιομηχανία μετά από επιδρομές
Είχαν διακινήσει και υλικό παιδικής πορνογραφίας
Η ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου
Ελεύθερος μετά από έξι χρόνια στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ Μινσκ και Βαρσοβίας
Οργή με δηλώσεις της Μελίσα Άιζακ που υποτιμούν το γυναικείο φύλο
Τεράστιο πλήγμα στο πετρελαϊκό καρτέλ
Τα 80 ζώα θα μεταφερθούν στον ζωολογικό κήπο Βαντάρα, στο ινδικό κρατίδιο Γκουτζαράτ
Το ποσό αυτό πιθανότατα είναι υποτιμημένο, επειδή δεν περιλαμβάνει τις επιπτώσεις του πληθωρισμού
Οι μοναχοί επέστρεφαν από διακοπές στην Ταϊλάνδη μεταφέροντας τα ναρκωτικά σε κρύπτες στις αποσκευές τους
Μεταξύ των οποίων δημοσιογράφοι, συνδικαλιστές και αντιπολιτευόμενοι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.