Κοσμος

Iνδονησία: Zητά από τους πολίτες να πληρώσουν για την τρίτη δόση

Εκτός ηλικιωμένων και απόρων

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η κυβέρνηση της Ινδονησίας έλαβε την απόφαση η πλειονότητα του πληθυσμού της χώρας να πληρώσει για να εμβολιαστεί με τρίτη δόση.

Η ινδονησιακή κυβέρνηση βρίσκεται στο στόχαστρο της κριτικής εξαιτίας της απόφασής της αυτής που κάνει διάκριση ποιος θα λάβει δωρεάν εμβόλιο και ποιος όχι, ενώ δεν έχει ακόμη ανακοινώσει πόσο θα κοστίζει κάθε εμβόλιο.

Στη νησιωτική χώρα της Ασίας κυκλοφορούν διάφορες εκτιμήσεις, βασισμένες στη διεθνή τιμή προμήθειας κάθε σκευάσματος, που ποικίλουν από 2,75 δολάρια για μία δόση του εμβολίου της AstraZeneca και 23 δολάρια για το σκεύασμα των Pfizer/BioNTech. Την κατάσταση περιπλέκει ακόμα περισσότερο η απόφαση της κυβέρνησης να μην ακολουθήσει το λεγόμενο mix and match των εμβολίων, αλλά να συνεχίσει με το ίδια σκεύασμα και για την τρίτη δόση. 

Λέγεται ότι κάθε εμβόλιο θα κοστίζει περί τις 300.000 ινδονησιακές ρουπίες (21 δολάρια ή 18,5 ευρώ), αλλά στην πράξη οι ιδιωτικές κλινικές που θα χορηγούν κάποια εμβόλια μπορεί να χρεώνουν τρεις ή και επτά φορές περισσότερα, όπως δήλωσε στο δίκτυο Al Jazeera ο Αλεξάντερ Αριφιάντο, ερευνητής στη Σχολή Διεθνών Σπουδών της Σιγκαπούρης.

Όταν ανακοινώθηκε η χορήγηση τρίτης δόσης στις αρχές αυτού του μήνα, ο υπουργός Υγείας Budi Gunadi Sadikin δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ότι η Ινδονησία θα χρειαζόταν 230 εκατομμύρια δόσεις και ότι αυτή τη στιγμή έχει περίπου το μισό από αυτόν τον αριθμό σε απόθεμα. Υπενθυμίζεται ότι η νησιωτική χώρα έχει λάβει συνολικά 703.200 δόσεις εμβολίου από την Ελλάδα.

Μόνο 117 εκατομμύρια Ινδονήσιοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως από τα 270 εκατομμύρια συνολικά του πληθυσμού της χώρας από την έναρξη της εκστρατείας στις 13 Ιανουαρίου πέρυσι.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ