Κοσμος

Η «ήττα» του Chobani έφερε γκρίνια στην Τουρκία

Χουριέτ: «Το γιαούρτι είναι λέξη τουρκική και οι Έλληνες δεν μας αφήνουν να το πουλάμε στο εξωτερικό»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
74154-149677.jpg

Γκρίνια έχει προκαλέσει στην Τουρκία η δικαίωση της ελληνικής εταιρείας ΦΑΓΕ επί βρετανικού εδάφους στη δικαστική διαμάχη με την τουρκικών συμφερόντων Chobani με το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας να αποφαίνεται ότι ότι κανένα «Ελληνικό Γιαούρτι» («Greek Yogurt») δεν μπορεί να πωλείται πλέον στη βρετανική αγορά εάν δεν παρασκευάζεται στην Ελλάδα. Ειδικότερα, αρθρογράφος της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ» γράφει: «Δεν υπάρχει άλλος λαός που να καταναλώνει τόσο πολύ γιαούρτι όσο οι Τούρκοι». Ο δημοσιογράφος επικαλείται βιβλίο του γευσιγνώστη Αρτούν Ουνσάλ στο οποίο δίδεται έμφαση στο πόσο οι Τούρκοι είναι «δεμένοι» με το γιαούρτι, έτσι που θα μπορούσε κάποιος να τους αποκαλέσει «λαό του γιαουρτιού». «Η λέξη ''γιαούρτι'' είναι τουρκική, δεν χωράει αμφιβολία. Ωστόσο στις ΗΠΑ, πριν από 50 χρόνια που μπήκε στην αγορά το γιαούρτι, το ελληνικό ήταν εκείνο που έκανε πρώτο την εμφάνισή του και όχι το δικό μας. Τα χέρια μας είναι δεμένα. Δεν μπορούμε να πουλήσουμε το γιαούρτι μας και δεν μπορούμε να τονίσουμε πως η λέξη μας ανήκει. Πάνω από όλα η δική μας κουζίνα δεν έχει λάβει τη διεθνή θέση που της αξίζει, όπως έχει συμβεί με την ιταλική και την ελληνική κουζίνα», καταλήγει ο αρθρογράφος της Χουριέτ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.