Κοσμος

Στην Ολλανδία γυναίκες αναλαμβάνουν τα 14 από τα 29 υπουργεία

Η νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μαρκ Ρούτε (πρωθυπουργός στην Ολλανδία) με τη νέα υπουργό Οικονομικών Ζίγκριντ Κάαγκ
Μαρκ Ρούτε (πρωθυπουργός στην Ολλανδία) με τη νέα υπουργό Οικονομικών Ζίγκριντ Κάαγκ © EPA/BART MAAT

Σχεδόν τα μισά υπουργεία στην Ολλανδία πηγαίνουν σε γυναίκες στη νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε.

Η τέταρτη κυβέρνηση στην Ολλανδία υπό τον πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, η οποία πρόκειται να ορκιστεί στις 10 Ιανουαρίου 2022, θα περιλαμβάνει 29 υπουργεία, εκ των οποίων τα 14 θα αναλάβουν γυναίκες.

Τα ονόματα και τα χαρτοφυλάκια που θα αναλάβει το κάθε πρόσωπο ανακοινώθηκαν την Κυριακή (2/1) από τα τέσσερα κόμματα που συνθέτουν την κυβέρνηση συνασπισμού του Ρούτε.

Η Ντίλαν Γιεσιλγκόζ-Ζεγκέριους, γεννημένη στην Άγκυρα, πρόκειται να αναλάβει το Yπουργείο Δικαιοσύνης και Ασφάλειας. Η 43χρονη πολιτικός, η οποία εγκαταστάθηκε στην Ολλανδία στην παιδική της ηλικία, προτάθηκε από το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD), στο οποίο ανήκει και ο Ρούτε.

Η σημερινή υπουργός Εσωτερικών Κάτζσα Ολόνγκρεν θα είναι η νέα υπουργός Άμυνας. Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός Βόπκε Χούκστρα θα είναι ο νέος υπουργός Εξωτερικών.

Ποια είναι η νέα υπουργός Οικονομικών στην Ολλανδία

Το Υπουργείο Οικονομικών που κατείχε ο Χούκστρα, αναλαμβάνει η πρώην ΥΠΕΞ Ζίγκριντ Κάαγκ από το κεντροαριστερό κόμμα D66. Η Κάαγκ παραιτήθηκε από την προηγούμενη θέση της μετά τη χαοτική απόσυρση των ολλανδικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν τον Σεπτέμβριο.

Έπειτα από τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού -τις μεγαλύτερες σε διάρκεια στην ιστορία της Ολλανδίας- τα τέσσερα κυβερνώντα κόμματα κατέληξαν σε συμφωνία τον Δεκέμβριο, επιλέγοντας να παραμείνει στην πρωθυπουργία ο Μαρκ Ρούτε, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τα κόμματα έχουν συμφωνήσει να επενδύσουν δισεκατομμύρια στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής και να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής και της στέγασης.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ