Κοσμος

Διαδήλωση στις Βρυξέλλες για τα θέατρα που κλείνουν λόγω Όμικρον

Διαμαρτυρίες και για τους κλειστούς κινηματογράφους

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Διαδήλωση για τα κλειστά θέατρα στις Βρυξέλλες λόγω της μετάλλαξης Όμικρον
Διαδήλωση για τα κλειστά θέατρα στις Βρυξέλλες λόγω της μετάλλαξης Όμικρον © EPA/STEPHANIE LECOCQ

Στις Βρυξέλλες τα κλειστά θέατρα και οι κινηματογράφοι έβγαλαν στους δρόμους χιλιάδες πολίτες. Ζήτησαν να εξαιρεθεί ο πολιτισμός από τα μέτρα για την Όμικρον.

Πολλές χιλιάδες άνθρωποι, 5.000 σύμφωνα με την αστυνομία, διαδήλωσαν σήμερα Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2021, στις Βρυξέλλες διαμαρτυρόμενοι για τα κλειστά θέατρα και τους κινηματογράφους, που κατεβάζουν ρολά στο πλαίσιο προληπτικών μέτρων για τη μετάλλαξη Όμικρον.

«Όχι σε αυτό το ηλίθιο διάταγμα», «Σε αντίθεση με την οικονομία, ο πολιτισμός μας εμπλουτίζει» και «Χωρίς πολιτισμό, δεν υπάρχει μέλλον», έγραφαν τα πλακάτ που κρατούσαν οι συγκεντρωμένοι. Ορισμένοι φορούσαν αποκριάτικες μάσκες και η ατμόσφαιρα ήταν εορταστική.

Παρά το ψιλόβροχο, οι διαδηλωτές παρέμειναν για δύο ώρες στους δρόμους του Μον ντεζ Αρ, της ιστορικής συνοικίας των Βρυξελλών όπου στεγάζονται πολλά μουσεία. Η διαδήλωση ολοκληρώθηκε χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.

Οι επικεφαλής πολλών πολιτιστικών θεσμών των Βρυξελλών, όπως του Βασιλικού Φλαμανδικού Θεάτρου (KVS) και της όπερας Λα Μονέ, κάλεσαν τους πολιτικούς να «αναθεωρήσουν» την απόφαση με βάση την οποία οι αίθουσες θεαμάτων κλείνουν από σήμερα. Το μέτρο αυτό ανακοινώθηκε την περασμένη Τετάρτη και ελήφθη «για προληπτικούς λόγους», λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας της παραλλαγής Όμικρον.

Protest Belgium Brussels against the closure of the cultural sector due to covid measures. Part2

Τα νέα μέτρα για θέατρα και κινηματογράφους προκαλούν αντιδράσεις στο Βέλγιο

Το 4ο κύμα της πανδημίας συνεχίζει να υποχωρεί στο Βέλγιο, οι απόλυτοι αριθμοί μολύνσεων μειώνονται εδώ και τρεις εβδομάδες και οι ειδικοί που συμβουλεύουν την κυβέρνηση δεν είχαν εισηγηθεί σε αυτό το στάδιο νέα μέτρα για τον τομέα του πολιτισμού, μολονότι η κατάσταση παραμένει οριακή στα νοσοκομεία.

Κάνοντας λόγο για «ανακολουθία» ή ακόμη και για «παραλογισμό», πολλοί ειδικοί του υγειονομικού τομέα κατήγγειλαν δημοσίως την απόφαση, δεδομένου μάλιστα ότι καφετέριες και εστιατόρια μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν σε όλη τη χώρα υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

«Για άλλη μια φορά δημιουργούμε ανισότητες και εμποδίζουμε την πρόσβαση στον πολιτισμό» σχολίασε η Βιρζινί Κορντιέ, η διευθύντρια του πολιτιστικού κέντρου La Vènerie, στο Βάτερμαλ-Μπουασφορ. Άλλοι επεσήμαιναν ότι είναι σημαντικό να παραμείνουν ανοιχτά τα θέατρα και οι κινηματογράφοι «για την ψυχική υγεία» των πολιτών, έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια πανδημίας.

«Προτιμώ να τραφώ με πολιτισμό παρά να πάω να παραφουσκώσω στο εστιατόριο. Το κλείσιμο αυτό είναι άδικο» σχολίασε μια καθηγήτρια Γαλλικών, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Protest Belgium Brussels against the closure of the cultural sector due to covid measures. Part3

Θέατρα και κινηματογράφοι στο Βέλγιο άνοιξαν παρά τα νέα μέτρα για τη μετάλλαξη Όμικρον

Ορισμένα θέατρα και πολλοί κινηματογράφοι, κυρίως στις Βρυξέλλες, το Ναμούρ και τη Λιέγη, αποφάσισαν να αψηφήσουν την απαγόρευση και να λειτουργήσουν σήμερα.

Μια άλλη διαδήλωση διαμαρτυρίας έγινε νωρίτερα στη Λιέγη, με τη συμμετοχή πολλών εκατοντάδων ανθρώπων, σύμφωνα με το πρακτορείο Belga. Ανακοινώνοντας την Τετάρτη τα νέα μέτρα η κυβέρνηση σημείωσε ότι δεν σκοπεύει να επανεξετάσει την κατάσταση πριν από τις αρχές Ιανουαρίου. Δεν έδωσε όμως κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία.

«Μάσκες, CST (σ.σ. το βελγικό υγειονομικό διαβατήριο), εξαερισμός, ανιχνευτές CO2, καθαρισμός του αέρα, αποστάσεις και λοιπά: ο κόσμος του θεάματος τήρησε τα πρωτόκολλα που επιβλήθηκαν», διαμαρτυρήθηκε η Βελγική Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (LDH), η οποία σκοπεύει να προσφύγει στη δικαιοσύνη, σε συνεργασία με άλλες ενώσεις και ομοσπονδίες του πολιτιστικού τομέα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ