Κοσμος

Στον εκλεκτό του Σόιμπλε τα ηνία του κόμματος της Μέρκελ

Μετά την «παρένθεση» Λασέτ, ο Φρίντριχ Μέρτς

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γερμανία: Ο «Τραμπ της Γερμανίας» Φρίντριχ Μερτς αρχηγός του CDU- Η στάση του για την Ελλάδα
Φρίντριχ Μέρτς © ΕPA Pool

Ο συντηρητικός Φρίντριχ Μερτς είναι ο νέος αρχηγός των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών (CDU), ο οποίος εξελέγη με ποσοστό 62% στις εσωκομματικές εκλογές.

Ο συντηρητικός Φρίντριχ Μερτς είναι ο νέος αρχηγός των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών (CDU), ο οποίος εξελέγη με ποσοστό 62% στις εσωκομματικές εκλογές που διενεργήθηκαν για την αντικατάσταση του Αρμίν Λάσετ, που διαδέχθηκε την Άνγκελα Μέρκελ, αλλά απέτυχε να οδηγήσει το κόμμα σε νίκη στις ομοσπονδιακές εκλογές.

Η εκλογή πρέπει να εγκριθεί και από το συνέδριο του κόμματος, πράγμα που θεωρείται τυπική διαδικασία.

Μετά τα 16 και πλέον χρόνια της στιβαρής ηγεσίας της Άνγκελα Μέρκελ στο κόμμα, που το οδήγησε σε απανωτές εκλογικές νίκες, ο Αρμίν Λάσετ «κατόρθωσε» να φέρει το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα για το CDU στην ιστορία του, οδηγώντας και εκτός κυβέρνησης.

Ο Μέρτς, πρώην Γενικός Γραμματέας του κόμματος είχε χάσει στην εσωκομματική διαδικασία του 2018 από την Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ και το 2020 από τον Λασέτ, είχε απομακρυνθεί στο παρελθόν από τη Μέρκελ από τη θέση του επικεφαλούς της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU.

Αναφορικά με την ελληνική κρίση χρέους, ο Μερτς είχε υιοθετήσει τη γραμμή του πολιτικού του συμμάχου, πρώην υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο Μερτς είπε ότι το 2015 ελήφθη ομόφωνη απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης να μην υποστηριχθεί πλέον οικονομικά η Ελλάδα, απόφαση την οποία ανέτρεψαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων. «Εγώ τότε θεώρησα σωστή την απόφαση εκείνη», ανέφερε ο Μερτς, σύμφωνα με το πρακτορείο Dow Jones newswires. «Σε περίπτωση επανάληψης, θα συντασσόμουν με τους υπουργούς Οικονομικών αντί για τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων», είπε. 

Ο Μέρτς έχει δεχθεί σκληρή κριτική, η οποία δεν αφορά τις μεγάλες του τραπεζικές καταθέσεις, όσο με την καριέρα του ως λομπίστα στον οικονομικό κλάδο. Το 2006, ως βουλευτής στη γερμανική βουλή, ήταν μέλος σε οκτώ συμβούλια διαφορετικών εταιρειών. Τότε δεν ήθελε να γίνει γνωστό πόσα ήταν τα έσοδα από την δουλειά του. Ο Μερτς ήταν ένας από τους βουλευτές που τάσσονταν κατά μιας νομοθεσίας που προέβλεπε τη δημοσίευση των εσόδων των βουλευτών από άλλες εργασίες και έφτασαν μάλιστα μέχρι το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο. Σήμερα ο 65χρονος εργάζεται ως σύμβουλος διεθνών ομίλων και βρίσκεται σε επιτροπές εταιρειών οι οποίες ενδέχεται να εμπλέκονται στο μεγαλύτερο σκάνδαλο φοροδιαφυγής όλων των εποχών. Μεταξύ αυτών η HSBC Bank και η Blackrock.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ