Κοσμος

Σόβιν: Δήλωσε ένοχος για καταπάτηση των συνταγματικών δικαιωμάτων

Για να αποφύγει νέα δίκη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Σόβιν δήλωσε ένοχος για καταπάτηση των συνταγματικών δικαιωμάτων του Τζορτζ Φλόιντ
Ο Ντέρεκ Σόβιν © EPA

ΗΠΑ: Ο Σόβιν δήλωσε ένοχος για καταπάτηση των συνταγματικών δικαιωμάτων του Τζορτζ Φλόιντ.

Ο πρώην αστυνομικός, Ντέρεκ Σόβιν, που έχει καταδικαστεί για τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, δήλωσε ένοχος σήμερα για καταπάτηση των συνταγματικών δικαιωμάτων του θύματός του, ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου.

Ο 45χρονος Σόβιν, ο οποίος παρέμεινε γονατισμένος στον λαιμό του Φλόιντ επί σχεδόν δέκα λεπτά, τον Μάιο του 2020, μέχρι σήμερα δεν είχε παραδεχθεί κανένα σφάλμα του σε αυτήν την υπόθεση που συγκλόνισε ολόκληρο τον κόσμο.

Την περασμένη άνοιξη κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία από δικαστήριο της Μινεάπολις και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 22,5 ετών, αλλά έχει ασκήσει έφεση.

Παράλληλα με τις πολιτειακές αρχές, η ομοσπονδιακή δικαιοσύνη ξεκίνησε έρευνα και του άσκησε δίωξη, μαζί με τους τρεις πρώην συναδέλφους του, για καταπάτηση των συνταγματικών δικαιωμάτων του Τζορτζ Φλόιντ.

Τέτοιου είδους «διπλές» διώξεις επιτρέπονται στις ΗΠΑ, όμως είναι σχετικά σπάνιες και σε αυτήν την περίπτωση αντικατοπτρίζουν τη σημασία της υπόθεσης που οδήγησε σε μαζικές κινητοποιήσεις κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας σε όλη τη χώρα.

Ντέρεκ Σόβιν: Άλλαξε στρατηγική για να αποφύγει μια νέα δίκη

Τον Σεπτέμβριο ο Σόβιν είχε δηλώσει αθώος στην κατηγορία αυτήν, όμως σήμερα άλλαξε στρατηγική, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς, ώστε να αποφύγει μια νέα δίκη.

Μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί κάποια ημερομηνία για την ανακοίνωση της ποινής του.

Οι εισαγγελείς ζητούσαν να του επιβληθεί κάθειρξη 25 ετών, την οποία θα εκτίσει ταυτόχρονα με την προηγούμενη ποινή που του έχει επιβληθεί.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ