Κοσμος

Πέθανε ο δημοσιογράφος που «έριξε» το Τείχος του Βερολίνου

Ο Ιταλός Ρικάρντο Έρμαν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πέθανε ο Ρικάρντο Έρμαν
Ο δημοσιογράφος Ρικάρντο Έρμαν © Eric BOUVET/Gamma-Rapho via Getty Images/Ideal Image

Πέθανε ο Ιταλός δημοσιογράφος Ρικάρντο Έρμαν ο οποίος το 1989 ώθησε το ΚΚ Γερμανίας να επιταχύνει τη πτώση του τείχους του Βερολίνου.

Ο Ιταλός δημοσιογράφος Ρικάρντο Έρμαν ο οποίος έμεινε στην ιστορία για την ερώτηση που «επιτάχυνε» την πτώση του Τείχους του Βερολίνου πέθανε σε ηλικία 92 ετών. 

Όταν το 1989, η κυβέρνηση της Ανατολικής Γερμανίας πιεζόταν να αφήσει τους πολίτες της να ταξιδεύουν ελεύθερα στη Δύση, ο Γκίντερ Σαμπόφσκι στέλεχος του ΚΚ, φανερά απροετοίμαστος, άφησε έκπληκτο τον Ιταλό δημοσιογράφο Ρικάρντο Έρμαν ο οποίος τον ρώτησε απλά πότε θα εφαρμοστούν τα μέτρα. 

«Επομένως… ε… αποφασίσαμε σήμερα… ε… να εφαρμόσουμε έναν κανονισμό που επιτρέπει σε κάθε πολίτη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας… ε… να…ε … φεύγει από την Ανατολική Γερμανία από οποιαδήποτε συνοριακή διάβαση», είπε διστακτικά στην ερώτηση του Έρμαν ο οποίος εργαζόταν για το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων. 

Ο Ιταλός δημοσιογράφος επέμεινε πότε θα ισχύσει το νέο μέτρο. «Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου… αμέσως, χωρίς καθυστέρηση» απάντησε αυτοσχεδιάζοντας ο αμήχανος εκπρόσωπος, ψάχνοντας μάταια στα χαρτιά που είχε μπροστά του να βρει κάποια διευκρίνιση. Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι η ανακοίνωση θα γινόταν το απόγευμα της επόμενης ημέρας, ώστε να ενημερωθούν πρώτα οι συνοριακοί φρουροί. Ο Σαμπόφσκι έπρεπε επίσης να διευκρινίσει ότι οι Ανατολικογερμανοί θα έπρεπε να κάνουν αίτηση για χορήγηση βίζας στις αρμόδιες αρχές. Όμως οι μπερδεμένες απαντήσεις του έπεσαν σαν βόμβα την εποχή εκείνη.

Παρότι απόψεις διίστανται για το ποιος έκανε την ερώτηση, αν δηλαδή ήταν ο Έρμαν ή ο ανταποκριτής της γερμανικής Bild Zeitung (ταμπλόιντ) Πέτερ Μπρίνκμαν οι οποίοι κάθονταν στην πρώτη σειρά κατά τη συνέντευξη τύπου, και φέρεται να έκαναν την ερώτηση πότε οι κανονισμοί θα τεθούν σε ισχύ, στην ιστορία έμεινε ο πρώτος.

Ως γνωστόν, οι δημοσιογράφοι άρχισαν αμέσως να μεταδίδουν ότι άνοιξε το Τείχος, το ισχυρότερο σύμβολο του Ψυχρού Πολέμου και του Σιδηρού Παταπετάσματος, πυροδοτώντας μια κοσμοπλημμύρα Ανατολικογερμανών που έσπευσαν στα σύνορα. Η συνέχεια είναι γνωστή: το καθεστώς της Ανατολικής Γερμανίας έπεσε, διοργανώθηκαν ελεύθερες εκλογές και το ίδιο το κράτος «έσβησε» με την επανένωση της Γερμανίας, τον Οκτώβριο του 1990…

 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ