Κοσμος

Τουρκία: Ατελείωτες ουρές για ψωμί - Στα ύψη ο πληθωρισμός

Καθημερινή υποβάθμιση της τουρκικής λίρας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
oures.jpg

Δεκάδες άνθρωποι σχηματίζουν ουρές καθημερινά για να αγοράσει φτηνό ψωμί στην Κωνσταντινούπολη, την ώρα που ο πληθωρισμός έχει εκτιναχθεί.

Ουρές σχηματίζουν καθημερινά εκατοντάδες πολίτες σε «περίπτερα» που πουλάνε φθηνό ψωμί στην Κωνσταντινούπολη, την ώρα που ο πληθωρισμός εκτινάσσεται στην Τουρκία

Το Istanbul Halk Ekmek (κοινώς… Δημόσιο Ψωμί), πουλά μια μπαγκέτα 250 γραμμαρίων έναντι 1,25 τουρκικές λίρες (0,09 δολάρια), δηλαδή μισή τιμή από τα κλασικά αρτοποιεία της πόλης, όπου οι τιμές ξεκινούν από 2,50 λίρες (0,18 δολάρια).

Κατακόρυφη πτώση της αξίας της λίρας

Συνεχίζεται η κατακόρυφη πτώση της αξίας της τουρκικής λίρας, η οποία σήμερα κατέγραψε βουτιά έως και κατά 7% μέσα σε μερικά λεπτά, σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο κοντά στις 15 λίρες έναντι του δολαρίου.

Η ξαφνική πτώση είχε ως αποτέλεσμα το νόμισμα να βρεθεί με το ήμισυ της αξίας που είχε στα τέλη της περασμένης χρονιάς, τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό σε μια μεγάλη αναδυόμενη αγορά που εξαρτάται πολύ από τις εισαγωγές.

Η κεντρική τράπεζα κράτησε στο παρελθόν τη λίρα κάτω από το επίπεδο των 14,0 παρεμβαίνοντας στην αγορά συναλλάγματος τρεις φορές τις δύο τελευταίες εβδομάδες μέσω πώλησης δολαρίων. Έως σήμερα στις 10:15 ώρα Ελλάδας δεν είχε ανακοινώσει νέες παρεμβάσεις.

Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος υποχώρησε έως τις 14,99 λίρες έναντι του δολαρίου σε μια αγορά με χαμηλή ρευστότητα, από το επίπεδο των 13,889 όπου έκλεισε την Παρασκευή. Στις 10:15 ώρα Ελλάδας, είχε περιορίσει τις απώλειές του και κινείτο στο επίπεδο των 14,44 λιρών.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, δεχόμενη πιέσεις από τον Ερντογάναναμένεται να μειώσει το βασικό επιτόκιο κατά 100 μονάδες βάσης στο 14% αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με έρευνα του Reuters μεταξύ οικονομολόγων και αναλυτών την Παρασκευή, παρά το γεγονός ότι τον περασμένο μήνα ο πληθωρισμός κατέγραψε άλμα στο 21,3%.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ