Κοσμος

Μετάλλαξη Όμικρον: Στη Βρετανία ο πρώτος θάνατος ασθενούς

Την είδηση έκανε γνωστή ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόρις Τζόνσον

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μετάλλαξη Όμικρον: Κατεγράφη ο πρώτος θάνατος ασθενούς στη Βρετανία
Μετάλλαξη Όμικρον: Κατεγράφη ο πρώτος θάνατος ασθενούς στη Βρετανία © EPA/ NEIL HALL

Μετάλλαξη Όμικρον: Πρώτος νεκρός στη Βρετανία. Την είδηση έκανε γνωστή ο Μπόρις Τζόνσον.

Τον πρώτο θάνατο ασθενούς ο οποίος είχε προσβληθεί από τη μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού κατέγραψε η Βρετανία, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόρις Τζόνσον σύμφωνα με το Sky News.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε εμβολιαστικό κέντρο, ο Μπόρις Τζόνσον ανέφερε ότι έχασε τη ζωή του τουλάχιστον ένας ασθενής που είχε προσβληθεί από τη μετάλλαξη «Όμικρον».

«Δυστυχώς, ναι η Όμικρον έχει ως αποτέλεσμα νοσηλείες και, δυστυχώς, επιβεβαιώθηκε ότι τουλάχιστον ένας ασθενής με Όμικρον πέθανε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Νομίζω ότι η ιδέα ότι πρόκειται κατά κάποιον τρόπο για ηπιότερη μορφή του ιού, πιστεύω ότι είναι κάτι που πρέπει να το βάλουμε κατά μέρος και να παραδεχθούμε τους ταχείς ρυθμούς με τους οποίους εξαπλώνεται στον πληθυσμό. Άρα, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε όλοι είναι να λάβουμε ενισχυτικές δόσεις», ανέφερε ο Βρετανός πρωθυπουργός προσπαθώντας να προωθήσει την εκστρατεία χορήγησης της τρίτης δόσης.

ΠΟΥ: Η μετάλλαξη Όμικρον αποτελεί παγκόσμιο κίνδυνο

Η μετάλλαξη «Όμικρον» σύμφωνα με τον ΠΟΥ, συνιστά έναν «πολύ υψηλό» παγκόσμιο κίνδυνο. Έχει εμφανιστεί σε περισσότερες από 60 χώρες, με κάποιες ενδείξεις ότι διαφεύγει της προστασίας των εμβολίων, αλλά τα κλινικά δεδομένα για τον βαθμό σοβαρότητάς της παραμένουν περιορισμένα, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Υπάρχουν σημαντικές αμφιβολίες σχετικά με την Όμικρον, η οποία για πρώτη φορά εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική και το Χονγκ Κονγκ τον περασμένο μήνα, οι μεταλλάξεις της οποίας μπορούν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού, αναφέρεται σε ένα έγγραφο του ΠΟΥ που δημοσιοποιήθηκε χθες.

«Ο συνολικός κίνδυνος που συνδέεται με τη νέα παραλλαγή ενδιαφέροντος Όμικρον παραμένει πολύ υψηλός για διάφορους λόγους» αναφέρει το έγγραφο, επαναλαμβάνοντας την πρώτη αξιολόγηση της 29ης Νοεμβρίου.

«Τα προκαταρκτικά στοιχεία υποδηλώνουν την πιθανότητα διαφυγής χημικής ανοσίας απέναντι στη μόλυνση και στα υψηλά ποσοστά μετάδοσης, που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω αυξήσεις (κρουσμάτων) με σοβαρές επιπτώσεις», σημειώνει ο ΠΟΥ αναφερόμενος στην πιθανή δυνατότητα του ιού να διαφεύγει της ανοσίας που παρέχουν τα αντισώματα.

Μετάλλαξη Όμικρον - Πόσο μεταδοτική είναι - Τα στοιχεία από τη Νότια Αφρική

Ο ΠΟΥ επικαλείται ορισμένα προκαταρκτικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των ανθρώπων που επαναμολύνονται με τον ιό έχει αυξηθεί στη Νότια Αφρική.

Παρότι τα προκαταρκτικά ευρήματα από τη Νότια Αφρική υποδηλώνουν ότι η Όμικρον πιθανόν να είναι λιγότερο σοβαρή παραλλαγή σε σχέση με την Δέλτα -η οποία αυτήν τη στιγμή κυριαρχεί παγκοσμίως- και όλα τα κρούσματα που έχουν αναφερθεί στην περιοχή της Ευρώπης είναι ήπια ή ασυμπτωματικά, παραμένει ασαφές σε ποιο βαθμό η Όμικρον μπορεί να είναι εγγενώς λιγότερο μολυσματική, προστίθεται.

«Περισσότερα δεδομένα απαιτούνται για να γίνει κατανοητό το προφίλ σοβαρότητας. Ακόμη και αν είναι λιγότερο σοβαρή από την παραλλαγή Δέλτα, αναμένεται ότι θα αυξηθούν οι νοσηλείες ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης μετάδοσης. Περισσότερες νοσηλείες κινδυνεύουν να επιβαρύνουν τα συστήματα υγείας και να οδηγήσουν σε περισσότερους θανάτους», σημειώνεται.

Η ανακοίνωση καταλήγει ότι αναμένονται περισσότερες πληροφορίες μέσα στις επόμενες εβδομάδες επισημαίνοντας το μεσοδιάστημα ανάμεσα στις μολύνσεις και στα αποτελέσματά τους. Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγα 24ωρα ο ΠΟΥ είχε ανακοινώσει ότι είναι πιο μεταδοτική αλλά και πιο ήπια η μετάλλαξη Όμικρον.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ