Κοσμος

Πέθανε ο μεγάλος πολιτικός επιστήμονας Ρόμπερτ Τζέρβις

Σε ηλικία 81 ετών

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πέθανε ο Ρόμπερτ Τζέρβις, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, ο οποίος ανέπτυξε τη θεωρία για τον ρόλο της «παρανόησης».

Πέθανε σε ηλικία 81 ετών ο επιδραστικός πολιτικός επιστήμονας Ρόμπερτ Τζέρβις, καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης. O Αμερικανός καθηγητής διέπρεψε στους τομείς της θεωρίας των διεθνών σχέσεων, του Ψυχρού Πολέμου και της στρατηγικής των πυρηνικών όπλων. 

Ο Τζέρβις ο οποίος έλαβε το διδακτορικό του το 1968 από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Μπέρκλεϋ, ήταν μεταξύ άλλων μέλος του Κινήματος για την Ελευθερία του Λόγου που επηρέασε σημαντικά τον πανεπιστημιακό-και όχι μόνο- κόσμο της Αμερικής τη δεκαετία του 60'. Στη συνέχεια ο Τζέρβις δίδαξε στο Χάρβαντ, στο UCLA για να καταλήξει στο Κολούμπια όπου πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. 

Το πλέον σημαντικό του έργο το οποίο επηρέασε γενιές πολιτικών επιστημόνων και διεθνολόγων ήταν το Perceptions and Misperceptions in International Politics (Princeton 1976). Εκεί ο Τζέρβις ανέπτυξε τη  θεωρία για τον ρόλο της «παρανόησης» ως αφορμής των πολεμικών συγκρούσεων. Υποστήριξε ότι λανθασμένες αντιλήψεις για τον κόσμο (κακή ανάγνωση των προθέσεων των εκάστοτε ανταγωνιστών, επιλεκτική χρήση πληροφοριών από τις κυβερνήσεις, ιστορικές μνήμες προηγουμένων συγκρούσεων, και έλλειψη γνώσης για τις διαφοροποιήσεις στις τάξεις των θεωρούμενων αντιπάλων) χαρακτήριζαν συχνά τη συμπεριφορά των ηγετών.  Ο Τζέρβις έφτασε στο κεντρικό συμπέρασμα ότι οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες, επηρεασμένοι από τις εμπειρίες του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, υποτίμησαν την εμμονή του Αδόλφου Χίτλερ να κατακτήσει την Ευρώπη. Πίστεψαν ότι θα μπορούσαν να τον περιορίσουν με ειλικρινείς διαπραγματεύσεις και κατευναστικές χειρονομίες. 

Ο Ρομπερτ Τζέρβις ήταν μέλος της Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ και πρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ