Κοσμος

Σύλληψη δύο τζιχαντιστών στη Γαλλία

Ο ένας περίμενε, όπως είπε, να σκοτώσει αδιακρίτως και να πεθάνει σαν μάρτυρας κατά την επέμβαση της αστυνομίας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Δύο άνδρες στη Γαλλία, αμφότεροι 23 ετών, συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι ετοίμαζαν επιθέσεις με μαχαίρι στη διάρκεια των εορτών

Δύο νεαροί συνελήφθησαν στο Meaux και στο Pecq στη μείζονα περιοχή του Παρισιού με την κατηγορία ότι συμμετέχουν σε τρομοκρατική συμμορία. Οι συλληφθέντες φαίνεται ότι υπερηφανεύονταν στις γειτονιές τους ότι «θα σκορπούσαν τον θάνατο τα Χριστούγεννα, στη γιορτή των απίστων» και ότι θα εκμεταλλεύονταν τα πλήθη «προκαλώντας όσο περισσότερους θανάτους μπορούσαν στο όνομα του προδομένου Ισλάμ».

O ένας ομολόγησε αυτές τις προθέσεις λέγοντας ότι στόχος ήταν τα εμπορικά κέντρα, τα πανεπιστήμια και οι «δρόμοι με πολλά μαγαζιά»: περίμενε, όπως είπε, να σκοτώσει αδιακρίτως και να πεθάνει σαν μάρτυρας κατά την επέμβαση της αστυνομίας. Ο δεύτερος, αν και ήταν γνωστός στις υπηρεσίες ασφαλείας, αρνείται προς το παρόν τις κατηγορίες. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Le Parisien", η διεύθυνση ασφαλείας (DGSI) είχε αποτρέψει παρόμοια ενέργεια τον περασμένο Απρίλιο συλλαμβάνοντας στην περιοχή Hérault της νότιας Γαλλίας μια 18χρονη, η οποία σκόπευε να δυναμιτίσει μια εκκλησία. Ωστόσο, υπάρχουν πληροφορίες ότι η DGSI αποτρέπει πολύ περισσότερες τρομοκρατικές ενέργειες αλλά ότι δεν διαρρέει τέτοιες πληροφορίες στα ΜΜΕ.

Δεδομένου ότι έχει αρχίσει μια μάλλον επεισοδιακή προεκλογική εκστρατεία η οποία στρέφεται γύρω από τα ζητήματα της μετανάστευσης και του εξισλαμισμού, ο Εμανουέλ Μακρόν καλείται να εκκαθαρίσει τα 2.200 γαλλικά τζαμιά από τους τζιχαντιστές ιμάμηδες και από όσους δεν κάνουν κήρυγμα στα γαλλικά. Aπό την άλλη πλευρά, η Raquel Garrido, νομικός σύμβουλος και στέλεχος της «Ανυπότακτης Γαλλίας», έγινε στόχος αρνητικών σχολίων στα social media διότι μίλησε για «συμφιλίωση των τρομοκρατών με τις οικογένειες των θυμάτων του Μπατακλάν», τονίζοντας ότι το πρόβλημα στην Ευρώπη δεν είναι η ισλαμική τρομοκρατία αλλά η ισλαμοφοβία και οι έμμονες ιδέες για τη μετανάστευση. Η Raquel Garrido κατηγορήθηκε για «συνεργασία με τον εχθρό», ενώ από τα αρνητικά σχόλια δεν γλίτωσε ούτε ο υπουργός Εσωτερικών Gérald Darmanin o οποίος δεν καταφέρνει να απελάσει τους τζιχαντιστές που βρίσκονται παράνομα στο γαλλικό έδαφος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Fondapol, η οποία καταγράφει όλες τις μορφές τρομοκρατίας παρέχοντας διαδραστικούς χάρτες, μεταξύ 1979 και 2019, σημειώθηκαν παγκοσμίως 33.769 ισλαμιστικές τρομοκρατικές ενέργειες με 167.096 θύματα. Αν και στις δυτικές χώρες, τα θύματα των ενεργειών είναι χριστιανοί, κοσμικοί και άθρησκοι, στις αναπτυσσόμενες χώρες είναι κατά 91,2% μουσουλμάνοι. Τα στοιχεία για το 2020-21 θα δημοσιευτούν στο τέλος της χρονιάς.