Κοσμος

Συνελήφθη στη Γαλλία ένας από τους δολοφόνους του Κασόγκι

Πρόκειται για πρώην μέλος της βασιλικής φρουράς της Σαουδικής Αραβίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Τζαμάλ Κασόγκι
Ο Τζαμάλ Κασόγκι © ΕPA Pool

Ένας από τους φερόμενους δολοφόνους του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι συνελήφθη σε γαλλικό αεροδρόμιο.

Ένας από τους ύποπτους για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι συνελήφθη σε αεροδρόμιο κοντά στο Παρίσι καθώς επρόκειτο να επιβιβαστεί σε πτήση για το Ριάντ, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Ο Khalid Aedh al-Otaibi, πρώην μέλος της βασιλικής φρουράς της Σαουδικής Αραβίας, συνελήφθη με τουρκικό ένταλμα στο αεροδρόμιο Roissy την Τρίτη, ανέφερε το Reuters. Οι εισαγγελείς ετοιμάζονται να ξεκινήσουν τη διαδικασία έκδοσης στην Τουρκία, σύμφωνα με αστυνομική πηγή. 

Ο συλληφθείς ήταν μεταξύ των 17 ατόμων στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις ΗΠΑ για τον ρόλο τους στη δολοφονία του Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη τον Οκτώβριο του 2018.

Η σύλληψη έρχεται λίγες μέρες αφότου ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, συνάντησε τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στη Σαουδική Αραβία στην πρώτη κατ' ιδίαν δημόσια συνάντηση ενός δυτικού ηγέτη με τον πρίγκιπα διάδοχο. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Σαουδάραβας πρίγκιπας αρνείται την όποια εμπλοκή στην δολοφονία Κασόγκι, η οποία προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή. Οκτώ άνθρωποι έχουν καταδικαστεί σε ποινές κάθειρξης επτά έως 20 ετών για την δολοφονία, ενώ το Ριάντ υποστηρίζει ότι προωθεί την πλήρη μεταρρύθμιση των μυστικών υπηρεσιών ώστε να διασφαλιστεί ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί ξανά στο μέλλον.

Σύμφωνα με μια αμερικανική έκθεση που δημοσιοποιήθηκε τον Φεβρουάριο, επτά μέλη επίλεκτης μονάδας επιφορτισμένης με την προστασία του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ήταν μέλη της ομάδας που δολοφόνησε τον Τζαμάλ Κασόγκι. Οι τέσσερις εκπαιδεύτηκαν στη σκοποβολή, στην αποτροπή επίθεσης, στην παρακολούθηση και στη μάχη εκ του συστάδην.

Ως γνωστόν το πτώμα του δημοσιογράφου, που διαμελίστηκε επί τόπου, δεν βρέθηκε ποτέ.

Ενώ αρχικά διέψευδε πως ενεχόταν στο έγκλημα, το Ριάντ άλλαξε εκδοχή και υποστήριξη πως ο φόνος διαπράχθηκε από σαουδάραβες πράκτορες που έδρασαν μόνοι, λόγω υπερβάλλοντος ζήλου. Έπειτα από μια αδιαφανή δίκη στη Σαουδική Αραβία, πέντε σαουδάραβες καταδικάστηκαν στην ποινή του θανάτου και άλλοι τρεις σε βαριές ποινές κάθειρξης. Οι θανατικές ποινές κατόπιν μετατράπηκαν.

Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ είχαν κρίνει πως η δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι τουλάχιστον εγκρίθηκε, αν δεν διατάχθηκε, από τον σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο. Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις διότι δεν επέβαλε καμία τιμωρία στο Ριάντ, όπως και ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος προσωπικά διότι παραδέχθηκε δημόσια ότι δεν ήθελε να τεθούν εν αμφιβόλω διμερείς συμφωνίες για πωλήσεις όπλων αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ


 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ