Κοσμος

Για τρίτη φορά στο χείλος της χρεοκοπίας η Κινεζική Evergrande

«Βουτιά» 20% για τη μετοχή

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Tα γραφεία της Evergrande στο Χόνγκ Κονγκ
Tα γραφεία της Evergrande στο Χόνγκ Κονγκ © ΕPA Pool

Αντιμέτωπη με το φάσμα της χρεοκοπίας βρίσκεται η κινεζική Evergrande αφού πρέπει ως το τέλος της ημέρας να καταβάλει τόκους ύψους 82,5 εκατ. δολαρίων

Η κινεζική εταιρεία Evergrande που τους προηγούμενους τρεις μήνες βρέθηκε τουλάχιστον σε δύο περιπτώσεις μία ανάσα μακριά από την στάση πληρωμών, καταβάλλοντας στους ομολογιούχους της τα ποσά που τους οφείλονται κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, θα πρέπει την Δευτέρα να πληρώσει το ποσό των 82,5 εκατ. δολάρια ώστε να αποφύγει το ενδεχόμενο κρατικής διαμεσολάβησης για την σωτηρία της.

Ωστόσο, μία δήλωση που δημοσιοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής και σύμφωνα με την οποία οι πιστωτές της Evergrande θα κάνουν απαιτητέο το ποσό των 260 εκατ. δολαρίων οδηγεί σε ισχυρές απώλειες άνω του 20% την μετοχή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, καθώς δεν υπάρχει καμία απολύτως εγγύηση πως η εταιρεία διαθέτει την απαραίτητη ρευστότητα ώστε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Προ ημερών, ο πρόεδρος της Evergrande, Χίου Καν Γιαν, προχώρησε σε ρευστοποιήσεις πουλώντας μετοχές της εταιρείας συνολικής αξίας 344 εκατ. δολαρίων.

Ποια είναι η Evergrande και γιατί έχει σημαντικά προβλήματα
 

Ο όμιλος της Evergrande ιδρύθηκε από τον Κινέζο δισεκατομμυριούχο Xu Jiayin, που είναι γνωστός και ως Hui Ka Yan και υπήρξε κάποτε ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Κίνα. Σήμερα, είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες real estate της Κίνας, αλλά και μέλος του Global 500, δηλαδή των μεγαλύτερων σε τζίρο επιχειρήσεων του κόσμου.

Η εταιρεία είναι εισηγμένη στο Χονγκ Κονγκ, έχει την έδρα της στην πόλη Σένζεν και απασχολεί 200.000 άτομα. Από αυτήν εξαρτώνται, όμως, 3,8 εκατ. θέσεις εργασίας.


Η Evergrande έχει έντονη παρουσία στα οικιστικά ακίνητα και υπερηφανεύεται ότι έχει πάνω από 1.300 projects σε τουλάχιστον 280 κινεζικές πόλεις. Ωστόσο, συσσώρευσε χρέη άνω των 300 δισ. δολαρίων, καθώς για χρόνια δανειζόταν για να χρηματοδοτήσει την αλματώδη ανάπτυξή της. 

Η Evergrande υπέκυψε στους νέους κανονισμούς που επιβλήθηκαν από το Πεκίνο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κερδοσκοπία στα ακίνητα έπειτα από δεκαετίες εύκολου χρήματος, όταν οι εργολάβοι πολλαπλασίαζαν τις προσπάθειές τους να πείσουν τους ιδιοκτήτες να εγκατασταθούν σε καινούργια ακίνητα. 

Η αξία των νέων κατοικιών έχει πέσει κατά 20% στην Κίνα από το υψηλό που σημειώθηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους, και η αξία της γης βρίσκεται επίσης σε απότομη πτώση. Το αποτέλεσμα είναι ότι η Evergrande δυσκολεύεται να πουλήσει τα ακίνητά της, ακόμα και έπειτα από μεγάλες εκπτώσεις. 

Πηγή: CNBC, Reuters

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ