Κοσμος

Bρετανία: Στα αζήτητα 740.000 πιθανές περιπτώσεις καρκίνου

Brexit και πανδημία «λύγισαν» το NHS

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Καρκίνος Βρετανία
Γιατρός (Φωτό Αρχείου) © ΕPA Pool

Έως και 740.000 επείγουσες παραπομπές για καρκίνο «χάθηκαν» ή έμειναν ανεκτέλεστες από γιατρούς στην Αγγλία κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Το βάρος που έχει αφήσει η πανδημία αλλά το Brexit στο εθνικό σύστημα υγείας της χώρας αποκαλύπτει μια έκθεση που ήρθε στη δημοσιότητα χθες. 

Η έκθεση του Εθνικού Γραφείου Ελέγχου (NAO) της Βρετανίας προειδοποίησε ότι το ανεκτέλεστο υπόλοιπο (λίστα αναμονής) του Εθνικού Συστήματος θα μπορούσε να αυξηθεί σε 12 εκατομμύρια –ή ένας στους πέντε ανθρώπους– έως τον Μάρτιο του 2025. Επί του παρόντος ανέρχεται σε ρεκόρ 5,83 εκατομμύρια – από 4,43 εκατομμύρια τον Φεβρουάριο του 2020.

Το NAO εκτιμά ότι στην Αγγλία υπήρχαν μεταξύ 240.000 και 740.000 επείγουσες παραπομπές για τεστ καρκίνου κατά την περίοδο της πανδημίας έως τον Σεπτέμβριο του 2021, οι οποίες για κάποιο λόγο είτε «αγνοούνται» είτε δεν εκτελέστηκαν.  Με τη σειρά τους, μεταξύ 35.000 και 60.000 λιγότεροι άνθρωποι ξεκίνησαν θεραπεία για τον καρκίνο από ό,τι θα αναμενόταν.

Μέχρι τον Ιούνιο του 2021, οι υπηρεσίες για τον καρκίνο είχαν ανακάμψει στα προ-πανδημικά επίπεδα. Αλλά τον Σεπτέμβριο «μόνο το 68% των ασθενών που χρειάζονταν θεραπεία εντός 62 ημερών από την επείγουσα παραπομπή από τον ιατρό τους λάμβαναν έγκαιρα αυτή τη θεραπεία», ανέφερε το NAO.

Οι συντάκτες της έκθεσης δήλωσαν ότι είναι αβέβαιο πόσες τέτοιος περιπτώσεις θα επιστρέψουν για θεραπεία ή πόσο γρήγορα το NHS θα είναι σε θέση να συνεχίσει τη συνήθη δραστηριότητα.

Σχολιάζοντας την έκθεση, η Meg Hillier, πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιων Λογαριασμών, είπε: «Η πανδημία έχει ασκήσει ακόμη μεγαλύτερη πίεση σε ένα σύστημα φροντίδας που ήδη έτρεμε υπό την πίεση. Ο Covid-19 ανάγκασε το NHS να περικόψει την κανονική δραστηριότητα, δημιουργώντας ένα πλήθος ασθενών που τώρα επιστρέφουν». 

Ο καθηγητής Pat Price, ογκολόγος και συνιδρυτής του CatchUpWithCancer, ζήτησε επείγουσα δράση, προειδοποιώντας ότι «οι καρκινοπαθείς δεν έχουν την πολυτέλεια του χρόνου». Είπε στην Telegraph ότι η έκθεση του NAO «δείχνει ότι βρισκόμαστε στη μέση της μεγαλύτερης καταστροφής του καρκίνου που έπληξε ποτέ το NHS».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ