Κοσμος

Γουρούνια θα διώχνουν τα πουλιά από το αεροδρόμιο του Άμστερνταμ

Στο Σίφολ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ολλανδία: Τα γουρούνια στην πρώτη γραμμή φύλαξης του αεροδρομίου
Γουρούνια © UNSPLASH

Ομάδες γουρουνιών θα επιστρατευτούν προκειμένου να διαπιστωθεί αν πράγματι να απωθήσουν τον όγκο περδικών που εμποδίζουν πτήσεις στο αεροδρόμιο της Ολλανδίας.

Μια νέα μέθοδος αναχαίτισης σμηνών πουλιών τα οποία είναι δυνητικά επικίνδυνα για τα αεροπλάνα δοκιμάζεται πέριξ των διαδρόμων προσγείωσης και απογείωσης του αεροδρομίου Σίφολ του Άμστερνταμ

Σύμφωνα με τον Guardian, πρόκειται για πιλοτικό πρόγραμμα έξι εβδομάδων, με στόχο να διαπιστωθεί αν ένα μικρό κοπάδι γουρουνιών μπορεί να αποτρέψει τα σμήνη από χήνες και άλλα πουλιά που τα προσελκύουν τα υπολείμματα καλλιέργειας στην περιοχή.

Συνολικά 19 γουρούνια απόλαυσαν αρχικά τη ζωή σε 20 στρέμματα ανάμεσα σε δύο διαδρόμους, τρώγοντας τα ζαχαρότευτλα που προσελκύουν τα πουλιά, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος να συγκρουστούν με αεροπλάνα ή- στο χειρότερο σενάριο- να μπουν στους κινητήρες τους.

Από τον Νοέμβριο του 2018 έως τον ίδιο μήνα του 2019 υπήρξαν 565 «επιθέσεις» πουλιών σε αεροπλάνα κοντά στο Σίφολ, με κορύφωση τους καλοκαιρινούς μήνες. Ο αριθμός μειώθηκε σε 259 την περίοδο 2020-21, καθώς μειώθηκε η εναέρια κυκλοφορία κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση δύο χρόνια πριν όταν ένα σμήνος περδικών είχε προσκρούσει πάνω σε ένα Boeing 747 κατά τη διαδικασία της απογείωσης. Με τον ίδιο τρόπο είχε πέσει και αμερικανικό αεροπλάνο το 2009, όταν καταστράφηκαν και οι δύο τουρμπίνες του, με αποτέλεσμα ο πιλότος να το προσγειώσει έκτακτα στον ποταμό Χάντσον. 

Το αεροδρόμιο έχει 20 ελεγκτές, που καταγράφουν κάθε δραστηριότητα των πτηνών στην περιοχή και με μεθόδους όπως οι ακτίνες λέιζες ή οι θόρυβοι προσπαθούν να τα διώχνουν. Τώρα, η Royal  Schiphol Group απευθύνθηκε σε ένα μικρό υπαίθριο χοιροστάσιο, προκειμένου να διαπιστώσει αν τα γουρούνια μπορούν να φέρουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ