Κοσμος

Βρυξέλλες: Επεισόδια για τα μέτρα κατά του κορωνοϊού (video)

Οι διαδηλωτές τραγουδούσαν «Bella Ciao» - Ζήτησαν να ακυρωθεί το υγειονομικό πάσο

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Χάος στις Βρυξέλλες για τα μέτρα κατά του κορωνοϊού, με επεισόδια ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς.

Πεδίο «μάχης» οι Βρυξέλλες, καθώς διαδηλωτές συγκρούστηκαν με αστυνομικούς, ζητώντας να σταματήσουν τα υγειονομικά μέτρα για τον κορωνοϊό. Τα επεισόδια διήρκεσαν αρκετή ώρα.

Περίπου 35.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με τη βελγική αστυνομία, βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας και ζήτησαν μεταξύ άλλων να μπορούν οι ανεμβολίαστοι να μπαίνουν σε μπαρ και εστιατόρια.

Η διαδήλωση, που ονομάστηκε «Μαζί για την ελευθερία», ξεκίνησε την Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021, γύρω στις 15.00 μετά το μεσημέρι ώρα Ελλάδας, στον σταθμό Bruxelles-Nord.

Σύντομα η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο, με βίαια επεισόδια να σημειώνονται. Εικόνες στα social media δείχνουν το κυνηγητό ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές στις Βρυξέλλες, την ώρα που σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας έχουν εκδηλωθεί φωτιές. Σημειώθηκαν, επίσης, ζημιές σε αυτοκίνητα.

Επεισόδια με «Bella Ciao», πυροτεχνήματα και δακρυγόνα στις Βρυξέλλες - Αντιδράσεις για τα μέτρα κατά του κορωνοϊού

Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό, την εφαρμογή του υγειονομικού πιστοποιητικού «Covid Safe Ticket» και την απαγόρευση πρόσβασης σε μη εμβολιασμένους ανθρώπους σε μέρη όπως εστιατόρια και μπαρ.

Τραγουδώντας «Bella Ciao», φώναξαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης του Βελγίου και ζήτησαν να σταματήσει ο περιορισμός των ελευθεριών τους. Η πανδημία κορωνοϊού στην Ευρώπη βρίσκεται σε έξαρση και ολοένα και περισσότερες χώρες λαμβάνουν νέα μέτρα για να μπει «φρένο» στη διασπορά του ιού, βάζοντας πρόσθετους περιορισμούς σε πολίτες που παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν βελγικά ΜΜΕ, συμμετέχοντες στη μαζική διαδήλωση χρησιμοποίησαν πυροτεχνήματα, τα οποία και εκτόξευσαν προς τους αστυνομικούς. Τεθωρακισμένα οχήματα της αστυνομίας με εκτοξευτήρες νερού ενεργοποιήθηκαν, ενώ έγινε και χρήση δακρυγόνων, που έκαναν αποπνικτική την ατμόσφαιρα για αρκετή ώρα στις Βρυξέλλες.

«Καταγγέλλουμε τα μέτρα που περιορίζουν την ελευθερία, τα οποία δεν ήταν μια διαρθρωτική λύση για την υγειονομική περίθαλψη» ανέφεραν οι διοργανωτές στη δήλωσή τους. Το σύνθημα αυτής της κινητοποίησης στις Βρυξέλλες για τα μέτρα κατά του κορωνοϊού είναι «Φτάνει!». Σημειώνεται ότι το τελευταίο 24ωρο επεισόδια για τα νέα μέτρα σημειώθηκαν και στη Χάγη, στην Ολλανδία.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις