Κοσμος

ΗΠΑ: Ανεργία στο 4,6% και 20 εκατομμύρια παραιτήσεις εργαζομένων

Τομείς στους οποίους είναι αδύνατη η τηλε-εργασία αναζητούν απεγνωσμένα εργαζομένους

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Είκοσι εκατομμύρια Αμερικανών παραιτήθηκαν από τη δουλειά τους μέσα στο τρίμηνο Απρίλιο-Αύγουστο 2021 και η ανεργία είναι μόνο 4,6%.

Από τον Αύγουστο του 2021 δημιουργήθηκαν στις ΗΠΑ 531.000 νέες θέσεις εργασίας. Καθώς υποχωρεί η πανδημία, η ανεργία δεν φαίνεται να αυξάνεται -μόνο 4,6% των Αμερικανών ψάχνουν δουλειά- αλλά ο ενεργός πληθυσμός μειώνεται. Τους μήνες της πανδημίας μειώθηκε από 63,4% σε 61%. Γιατί συμβαίνει αυτό; Εξαιτίας της αύξησης των μισθών ο ένας από τους δύο συζύγους αποφάσισε να μείνει στο σπίτι; Μήπως πρόκειται για ένα σύντομο χρονικό κενό αμηχανίας κατά το οποίο μερικές εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αναζητούν καινούργιο επαγγελματικό προσανατολισμό; Μήπως έχει αυξηθεί η μαύρη εργασία;

Σε δημοσκόπηση του περασμένου Οκτωβρίου, το 56% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι υπήρχε «άφθονη προσφορά εργασίας» ενώ 11% θεωρούσαν ότι δεν υπήρχε αρκετή. Είναι πρώτη φορά από το 2.000 όπου η σχετική δημοσκόπηση παρουσιάζει τόσο μεγάλη διαφορά στην αντίληψη της αγοράς εργασίας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του πανεπιστημίου του Τέξας, η πανδημία ανέδειξε κάποιες απωθημένες επιθυμίες των Αμερικανών: μερικοί -οι πλουσιότεροι και γηραιότεροι- πήραν την απόφαση να συνταξιοδοτηθούν, άλλοι που ίσως έχουν την οικονομική δυνατότητα πήραν την απόφαση να αφοσιωθούν στην οικογένειά τους, άλλοι αποφάσισαν να γυρίσουν στα θρανία· αρκετοί άλλαξαν τόπο κατοικίας και αναζητούν εργασία στο καινούργιο περιβάλλον. Είκοσι εκατομμύρια Αμερικανοί υπέβαλαν παραίτηση από τον Απρίλιο μέχρι τον Αύγουστο του 2021· 60% περισσότεροι από την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Τον Αύγουστο, το 3% του ενεργού πληθυσμού αποσύρθηκε από τον κόσμο της εργασίας και μάλιστα ένα μέρος του σκάρωσε σχετικό hashtag στο Twitter: #GreatResignation. 

Φαίνεται ότι πολλοί από τους παραιτηθέντες ετοιμάζουν δικές τους επιχειρήσεις και ότι προτιμούν τις δουλειές που μπορούν να γίνουν ηλεκτρονικά εξ αποστάσεως. Το αποτέλεσμα αυτής της μετακίνησης είναι η έλλειψη εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, στην εστίαση, στην υγεία και στο λιανικό εμπόριο. Για να προσελκύσουν εργαζομένους, οι εργοδότες στους τομείς που απαιτούν φυσική παρουσία θα χρειαστεί να αυξήσουν μισθούς και προνόμια· ίσως μάλιστα κάνουν τα στραβά μάτια στο ζήτημα των εμβολιασμών: το 37% των μη εμβολιασμένων δηλώνουν ότι αν αναγκαστούν να εμβολιαστούν θα φύγουν βροντώντας την πόρτα πίσω τους.