- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Στήριξη από το ΝΑΤΟ ζητά ο Πολωνός πρωθυπουργός για τα σύνορα
Με αφορμή την κρίση με την Λευκορωσία
O Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι ζήτησε στήριξη από το ΝΑΤΟ και διαβουλεύσεις υπό το Άρθρο 4 του Βορειοατλαντικού Συμφώνου για την κρίση στα σύνορα.
Το ΝΑΤΟ πρέπει να κάνει «συγκεκριμένα βήματα» για να επιλύσει τη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα με τη Λευκορωσία, δήλωσε σήμερα ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, προσθέτοντας ότι η Πολωνία, η Λιθουανία και η Λετονία ενδέχεται να ζητήσουν διαβουλεύσεις υπό το Άρθρο 4 του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.
Υπό το συγκεκριμένο άρθρο η κάθε συμμαχική χώρα μπορεί να αιτηθεί διαβουλεύσεων, όταν κατά την άποψή της αντιμετωπίζει απειλή για την εδαφική της ακεραιότητα, την πολιτική ανεξαρτησία της ή την ασφάλειά της.
«Δεν είναι αρκετό για εμάς να εκφράζουμε δημόσια την ανησυχία μας. Τώρα, χρειαζόμαστε συγκεκριμένα βήματα, αλλά και τη δέσμευση όλης της συμμαχίας» δήλωσε ο στο πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP.
Χιλιάδες μεταναστών έχουν ταξιδέψει στη Λευκορωσία, ελπίζοντας ότι θα περάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά καταλήγουν να έχουν παγιδευτεί στα σύνορα σε συνθήκες ψύχους.
Η ΕΕ κατηγορεί το Μινσκ ότι ενορχήστρωσε την κρίση, προκειμένου να πιέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση στο ζήτημα των κυρώσεων, αλλά η Λευκορωσία το αρνείται επανειλημμένα. Μερικές χώρες στην περιοχή, προειδοποιούν ότι η παρούσα ένταση θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε μία στρατιωτική σύγκρουση
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σημαντικός σύμμαχος του ηγέτη της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για να βοηθήσει στην εκτόνωση της κρίσης, όπως ανέφερε σήμερα, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο συνέντευξη του Ρώσου προέδρου σε ρωσικό κρατικό κανάλι.
Ο Μοραβιέτσκι δήλωσε στο PAP ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν το ενδεχόμενο επέκτασης των κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας, συμπεριλαμβανομένου και του ολικού κλεισίματος των συνόρων.
Ο ίδιος, πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να χρηματοδοτήσει την -από κοινού- κατασκευή ενός συνοριακού τείχους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Το πλοίο έγειρε πολύ γρήγορα αντί να βυθιστεί αργά»
Το σχολείο θάφτηκε κάτω από τη λάσπη
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Σαν σήμερα, 31 Αυγούστου, άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 36 ετων
Με 52,8% οι Ισλανδοί απέρριψαν την επανέναρξη των ενταξιακών συνομιλιών
Ξεκίνησαν οι ταφές των θυμάτων
Το χρονικό της τραγωδίας - Συνελήφθη ο καπετάνιος
Οι ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων στις λάσπες εκμηδενίζονται
Πρώτη τέτοια επίθεση μετά από έναν μήνα
H ιστορία της «Δύσης» και οι διαρκώς μεταβαλλόμενες απειλές για τον δυτικό πολιτισμό, με αφορμή το βιβλίο «Η Δύση, η ιστορία μιας ιδέας» του Γιώργου Βαρουξάκη
Tι υποστηρίζει ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας και υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές
Τι θα βλέπουν οι χρήστες
Η πρόσβαση που μειώνει τη διαδρομή από 28 σε 11 μίλια
Συνελήφθη ο καπετάνιος και επτά μέλη του πληρώματος
Οι πολίτες της χώρας αποφάσισαν μέσω δημοψηφίσματος
Διακίνηση ανθρώπων, ναρκωτικά και βασανιστήρια
Η εφαρμογή Edge και η βοήθεια της AI
Έτοιμη να συνδράμει η Κυπριακή Δημοκρατία
Τριπλασιάζεται ο πληθυσμός το καλοκαίρι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.