Κοσμος

Υποψήφιος στις εκλογές της Λιβύης ο γιος του Καντάφι

Με «κολλήματα» όμως η υποψηφιότητα του

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο 49χρονος Σαΐφ αλ-Ισλάμ Καντάφι υπέβαλε και επισήμως την υποψηφιότητά του για πρόεδρος της χώρας

Ο γιος του πρώην ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι, εμφανίστηκε για πρώτη φορά σήμερα μετά από μια δεκαετία να εγγράφεται ως προεδρικός υποψήφιος για τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο, σε μια προσπάθεια τερματισμού του χάους που επικράτησε στη χώρα, από την πτώση του πατέρα του.

Ο 49χρονος Σάιφ αλ-Ισλάμ Καντάφι, εμφανίστηκε σε ένα βίντεο της εκλογικής επιτροπής φορώντας παραδοσιακά ρούχα και έχοντας γκρίζα γενειάδα, ενώ φορούσε γυαλιά.

Ο ίδιος, υπέγραφε τα σχετικά έγγραφα στο εκλογικό κέντρο της πόλης Σαμπά. Η υποψηφιότητά του για την προεδρία ωστόσο προσκρούει σε δύο σημαντικά προβλήματα: την καταδίκη του από λιβυκό δικαστήριο και το ένταλμα σύλληψης από το ΔΠΔ. 

O Καντάφι είναι ένας από τους πιο γνωστούς και αμφιλεγόμενους υποψηφίους που αναμένεται να διεκδικήσουν την προεδρία της Λιβύης, ενώ στη λίστα των προεδρικών υποψηφίων συμπεριλαμβάνονται ο στρατιωτικός διοικητής της Ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χαφτάρ, ο πρωθυπουργός Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά και ο πρόεδρος της Βουλής Ακίλα Σάλεχ.

«Οι Λίβυοι πολιτικοί έφεραν μόνο δυστυχία. Ήρθε η ώρα της επιστροφής στο παρελθόν. Η χώρα έχει γονατίσει (…) δεν υπάρχουν χρήματα, δεν υπάρχει ασφάλεια. Δεν υπάρχει ζωή εδώ», είπε σε συνέντευξη του στους New York Times, ο Σαΐφ αλ Ισλάμ.

Το 2011, αφού παρέμεινε στην εξουσία επί τέσσερις δεκαετίες, ο Μουάμαρ Καντάφι και το καθεστώς του κατέρρευσαν. Ο ίδιος και οι στενοί συνεργάτες του σκοτώθηκαν, φυλακίστηκαν ή εξορίστηκαν. Τρεις γιοι του σκοτώθηκαν αλλά η τύχη του τέταρτου, του φερόμενου διαδόχου του, Σαΐφ αλ Ισλάμ, παρέμεινε μυστήριο. Αιχμαλωτίστηκε τον Νοέμβριο του 2011 από μια ένοπλη οργάνωση στην πόλη Ζεντέν, στη βορειοδυτική Λιβύη και καταδικάστηκε σε θάνατο το 2015 σε μια δίκη-εξπρές. Η οργάνωση που τον κρατούσε αρνήθηκε όμως να τον παραδώσει στις αρχές της Τρίπολής ή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο που τον καταζητούσε για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» και αντιθέτως, τον άφησε ελεύθερο το 2017. Έκτοτε, τα ίχνη του χάθηκαν.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ