Κοσμος

Η Τουρκία σπεύδει να προλάβει τις κυρώσεις για το μεταναστευτικό

Με φόντο τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
αεροσκάφος της λευκορωσικής εταιρείας
Αεροσκάφος της λευκορωσικής Belavia © ΕPA Pool

Η λευκορωσική Belavia ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα επιτρέπει σε μετανάστες να επιβιβάζονται σε πτήσεις της από την Τουρκία.

Η λευκορωσική αεροπορική εταιρεία Belavia ανακοίνωσε σήμερα ότι, κατόπιν αιτήματος των τουρκικών αρχών, δεν θα επιτρέπει σε πολίτες του Ιράκ, της Συρίας και της Υεμένης να επιβιβάζονται σε πτήσεις της από την Τουρκία.

Η Belavia ανακοίνωσε πως η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ από σήμερα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρει πως η Λευκορωσία ενθαρρύνει χιλιάδες ανθρώπους, που διαφεύγουν από μέρη του κόσμου όπου μαίνονται πόλεμοι, να προσπαθήσουν να διασχίσουν τα σύνορα και μπορεί να επιβάλει από τη Δευτέρα νέες κυρώσεις εναντίον του Μινσκ και των αεροπορικών εταιρειών που μεταφέρουν τους μετανάστες.

Η ΕΕ έχει κατηγορήσει τη Λευκορωσία ότι διεξάγει μια «υβριδική επίθεση», ενώ η σύμμαχος του Κρεμλίνου Λευκορωσία έχει προειδοποιήσει ότι η κρίση μπορεί να κλιμακωθεί σε στρατιωτική αντιπαράθεση.

«Σύμφωνα με μια απόφαση των αρμόδιων τουρκικών αρχών, από τις 12.11.2021 πολίτες του Ιράκ, της Συρίας, της Υεμένης δεν θα γίνονται δεκτοί για να μεταφερθούν με πτήσεις από την Τουρκία στη Λευκορωσία», αναφέρεται σε δήλωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Belavia.

Η Belavia, η οποία απαγορεύεται να πραγματοποιεί πτήσεις πάνω από την Ε.E. μετά την καθήλωση ενός αεροπλάνου νωρίτερα φέτος, συνεχίζει να εκτελεί δρομολόγια προς προορισμούς όπως η Αίγυπτος, η Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αρμενία, η Γεωργία, το Αζερμπαϊτζάν, το Ουζμπεκιστάν, το Καζακστάν.

Yπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο απείλησε χθες την Ευρώπη με διακοπή της ροής φυσικού αερίου.

«Αν μας επιβάλουν νέες κυρώσεις (…), οφείλουμε να απαντήσουμε», δήλωσε ο Λουκασένκο και στάθηκε κυρίως στη δυνατότητα διακοπής της λειτουργίας ενός αγωγού αερίου που διασχίζει τη Λευκορωσία και παραδίδει ρωσικό αέριο ζωτικής σημασίας για τους Ευρωπαίους.

«Ζεσταίνουμε την Ευρώπη και εξακολουθούν να μας απειλούν ότι θα κλείσουν τα σύνορα. Και αν κλείσουμε τη ροή του φυσικού αερίου; Γι’ αυτό, θα συνιστούσα η πολωνική ηγεσία, οι Λιθουανοί και άλλοι ανεγκέφαλοι άνθρωποι να σκέφονται προτού μιλήσουν», δήλωσε ο Λουκασένκο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ