Κοσμος

Ερντογάν: Αν ανοίξουμε τα σύνορα, δεν ξέρω τι θα πάθει η Ελλάδα

«Οι Έλληνες καταδικάζουν στον θάνατο τους πρόσφυγες, τρυπώντας τις φουσκωτές βάρκες τους»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν © EPA/STR

Ερντογάν: Αν ανοίξουμε τα σύνορα μας, δεν ξέρω τι θα πάθει η Ελλάδα - Νέες απειλές από τον Τούρκο πρόεδρο.

Νέες απειλές εκτόξευσε σήμερα, 11 Νοεμβρίου, προς την Ελλάδα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για το μεταναστευτικόΚατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε: «Αν ανοίξουμε τα σύνορά μας δεν ξέρω τι θα πάθει η Ελλάδα».

Παράλληλα, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι «καταδικάζει στον θάνατο τους πρόσφυγες, τρυπώντας τις φουσκωτές βάρκες τους». Σε προσωπική αναφορά προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ισχυρίστηκε ότι λέει ψέματα για το μεταναστευτικό.

Ακόμα, με αφορμή την έναρξη των εργασιών υποστήριξης και εγκατάστασης μιας δύναμης περίπου 400 ανδρών των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη, ο Ερντογάν διεμήνυσε με ειρωνεία ότι η Ελλάδα «έχει μετατραπεί σε αμερικανική στρατιωτική βάση».

Όπως ανέφερε για το θέμα ο Ερντογάν «η Αλεξανδρούπολη είναι μια μικρή περιοχή σε όλη αυτή την εικόνα. Όλα αυτά γιατί γίνονται, για ποιο λόγο συμβαίνουν; Εγώ αυτά τα είπα στον Μπάιντεν, όπως και οι αρμόδιοι οι υπoυργοί άμυνας και Εξωτερικών δίνουν απαντήσεις με υπεκφυγές. Δεν είναι έντιμοι. Οι HΠΑ διάλεξαν λάθος γείτονα για τον εαυτό τους και δεν είναι σωστή η στάση του να έχουν επιλέξει στο Αιγαίο ως βάση την Ελλάδα».

Σχετικά με το ΝΑΤΟ, ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι «σε αριθμό στρατιωτών, όπως και σε οικονομική βοήθεια, η Τουρκία είναι στις πρώτες 7 χώρες του ΝΑΤΟ. Υπάρχει μια τέτοια εικόνα. Η Ελλάδα είναι πολύ πίσω. Όμως εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας. Εμείς είμαστε η ασφάλεια αυτής της περιοχής».

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yunanistan, Amerika'nın bir üssü durumuna gelmiştir

Δηλώσεις Ερνογάν: Αμεση η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης

Τα όσα ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έμειναν αναπάντητα από την ελληνική κυβέρνηση, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, να τονίζει:

«Η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκό κράτος Δικαίου. Προστατεύει τα σύνορά της που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ταυτόχρονα σώζει ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα. Και όταν απειλείται από χώρες που χρησιμοποιούν απελπισμένους ανθρώπους για να πετύχουν γεωπολιτικούς σκοπούς, θα απαντά πάντα με αποφασιστικότητα. Αυτό έκανε στον Έβρο το Μάρτιο του 2020, με τη συμπαράσταση της Ευρώπης.

Οι πρόσφατες εξελίξεις στα σύνορα Λευκορωσίας - Ε.Ε στην Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής, υπογραμμίζουν γι’ άλλη μια φορά ότι η Ευρώπη δεν πρόκειται να ανεχθεί εργαλειοποίηση του Προσφυγικού.

Και αυτό είναι ένα μήνυμα που πρέπει όλοι να λάβουν σοβαρά υπόψιν».

 

 

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σε εμπρηστικές δηλώσεις προέβη και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας: «Η Ελλάδα έχει υπερβολική αγάπη για τα εξοπλιστικά. Επιδιώκουν να εξοπλιστούν με την ενθάρρυνση και την κατεύθυνση της Γαλλίας. Ονειρεύονται. Αλλά αυτή είναι που προκαλεί ζημίες. Δεν είναι δυνατόν να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις για τα όπλα που αγόρασαν. Αυτό επιδεινώνει τις υπάρχουσες οικονομικές δυσκολίες του ελληνικού λαού».

«Ο εξοπλισμός δεν έχει κανένα νόημα ακόμα κι αν είναι αριθμητικά ισοδύναμος με την Τουρκία γιατί τα μαθηματικά και η ιστορίας είναι ξεκάθαρα. Το 1919 ξεκίνησαν μια περιπέτεια με την ενθάρρυνση Βρετανών και Γάλλων. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό: 9η Σεπτεμβρίου 1922. Οι Έλληνες να διδαχθούν από την ιστορία», πρόσθεσε ο Χουλουσί Ακάρ.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ