Κοσμος

Πρίγκιπας Χάρι: Παγκόσμια ανθρωπιστική κρίση η παραπληροφόρηση

«Το διαδίκτυο ορίζεται από μίσος, διχασμό και ψέματα»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Πρίγκιπας Χάρι
Ο Πρίγκιπας Χάρι © EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Ο πρίγκιπας Χάρι σημείωσε σε συνέντευξή του πως «η παραπληροφόρηση είναι παγκόσμια ανθρωπιστική κρίση».

Παγκόσμια ανθρωπιστική κρίση χαρακτήρισε την παραπληροφόρηση ο Πρίγκιπας Χάρι σε δηλώσεις που πραγματοποίησε. «Το έχω βιώσει προσωπικά όλα αυτά τα χρόνια και τώρα το παρακολουθώ να συμβαίνει παγκοσμίως. Το πιο τρομακτικό κομμάτι είναι ότι δεν χρειάζεται να είστε στο διαδίκτυο για να επηρεάζεστε από αυτό. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι αυτό το πρόβλημα δεν προήλθε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έμαθα πολύ νωρίς ότι τα κίνητρα της δημοσίευσης δεν ευθυγραμμίζονται απαραίτητα με τα κίνητρα της αλήθειας».   

Ο πρίγκιπας Χάρι και η σύζυγός του, Μέγκαν Μαρκλ έχουν δηλώσει στο παρελθόν ότι στοχοποιήθηκαν άδικα από τα ταμπλόιντ του Ηνωμένου Βασιλείου, εξέδωσαν μάλιστα δήλωση στην οποία προειδοποιούσαν ότι δεν θα συνεργάζονται πλέον με συγκεκριμένες εφημερίδες που διαδίδουν μίσος.

«Δυστυχώς συγχέουν το κέρδος με τον σκοπό και τις ειδήσεις με την ψυχαγωγία» είπε ο πρίγκιπας Χάρι. «Δεν μεταδίδουν τις ειδήσεις, τις δημιουργούν και έχουν προσαρμόσει τις ειδήσεις που βασίζονται σε γεγονότα σε κουτσομπολιά που βασίζονται σε απόψεις. Έχασα τη μητέρα μου από αυτό και προφανώς είμαι αποφασισμένος να μην χάσω τη μητέρα των παιδιών μου από το ίδιο πράγμα» υπογράμμισε.

Στη συζήτηση εξετάστηκε κυρίως πώς η παραπληροφόρηση μπορεί να διαδοθεί γρήγορα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιδιαίτερα στο Twitter και το Facebook.

«Σε μία μόνο οικογένεια μπορείς να έχεις τρεις ή τέσσερις εκδοχές της πραγματικότητας» είπε ο πρίγκιπας Χάρι. «Δεν πρόκειται για περίπτωση του τύπου «αυτό θα μπορούσε να συμβεί σε εσάς», συμβαίνει ήδη σε εσάς. Μπορούμε όλοι να το τροφοδοτήσουμε αν δεν το γνωρίζουμε, αλλά αν γνωρίζουμε την ψηφιακή μας διατροφή, μπορούμε να είμαστε πιο συνειδητοποιημένοι για το τι μεταδίδουμε, τι όχι, τι καταναλώνουμε και πώς επηρεάζει τον τρόπο που σκεφτόμαστε».   

Το διαδίκτυο, πρόσθεσε, «ορίζεται από μίσος, διχασμό και ψέματα».

Ο δούκας του Σάσεξ αναφέρθηκε επίσης στα πρόσφατα δεδομένα της υπηρεσίας αναλύσεων του Twitter Bot Sentinel που δείχνουν ότι η πλειονότητα του μίσους προέρχεται από έναν μικρό αριθμό λογαριασμών. Οι άνθρωποι είναι επιρρεπείς και ευάλωτοι στην τάση, απελπισμένοι να γίνουν μέρος σε κάτι» συνέχισε ο πρίγκιπας Χάρι, χαρακτηρίζοντας το «Megxit» ως παράδειγμα.

«Ο όρος "Megxit" ήταν ένας μισογυνιστικός όρος, που δημιουργήθηκε από ένα τρολ, ενισχύθηκε από δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ της βασιλικής οικογένειας και αναπτύχθηκε στα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης» είπε. «Όταν ένα ψέμα διαδίδεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι επικίνδυνο. Αλλά όταν στο ίδιο ψέμα δίνεται αξιοπιστία από δημοσιογράφους ή εκδότες, είναι ανήθικο και, κατά τη γνώμη μου, κατάχρηση εξουσίας. Αν τα ΜΜΕ υποτίθεται ότι μας ζητούν να λογοδοτούμε, σε ποιον λογοδοτούν αυτά;».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ