Κοσμος

Ρωσία: Το ρωσικό δίκτυο ΛΟΑΤΚΙ στον κατάλογο των ξένων πρακτόρων

Ποιοι άλλοι προστέθηκαν στη λίστα του Υπουργείου Δικαιοσύνης

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το ρωσικό δίκτυο ΛΟΑΤΚΙ και δικηγόροι της «Ομάδας 29» θεωρούνται ξένοι πράκτορες από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στη Ρωσία.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης στη Ρωσία συμπεριέλαβε πέντε δικηγόρους που ανήκαν στην δικηγορική «Ομάδα 29», όπως και το κίνημα «Ρωσικό δίκτυο ΛΟΑΤΚΙ», στον κατάλογο των «ξένων πρακτόρων», όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου.

Συγκεκριμένα, στον κατάλογο μπήκε ο Ιβάν Πάβλοφ, δικηγόρος του πρώην δημοσιογράφου και συμβούλου του επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roskosmos Ιβάν Σαφρόνοφ, ο οποίος κατηγορείται για εσχάτη προδοσία.

Το ίδιο συνέβη και με τους δικηγόρους που ανήκαν στην «ομάδα 29», Βαλέρια Βετόσκινα, Γιελένα Σκβαρτσόβα και Μαξίμ Ολένιστσεφ. Επίσης, στον κατάλογο συμπεριελήφθη και ο δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου Μαξίμ Ζαγκαβορά, που ήταν αρμόδιος επικοινωνίας της «ομάδας 29».

Τον Οκτώβριο οι αρχές εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης για τον Πάβλοφ, με την κατηγορία ότι αποκάλυψε στοιχεία της ανάκρισης από την υπόθεση του Σαφρόνοφ. Ο Πάβλοφ στις αρχές Σεπτεμβρίου εγκατέλειψε τη Ρωσία και εγκαταστάθηκε στη Γεωργία, δηλώνοντας τότε ότι η αναχώρησή του είναι προσωρινή και πως προσβλέπει στην επιστροφή του.

Ο Πάβλοφ με ανάρτησή του στο κανάλι του στο Telegram ανέφερε πως το γεγονός ότι συμπεριελήφθη στον κατάλογο των «ξένων πρακτόρων» δεν ήταν κάτι απρόσμενο για τον ίδιο.

«Να γίνεις "ξένος πράκτορας" σήμερα, είναι σχεδόν σαν να παίρνεις κρατικό βραβείο, για τις ιδιαίτερες υπηρεσίες στον τομέα της ελευθερίας του λόγου και της πληροφόρησης» τόνισε ο Ρώσος δικηγόρος. Και πρόσθεσε: «Στη μακρά σειρά των παρασημοφορηθέντων υπάρχουν ήδη τόσο λαμπροί δημοσιογράφοι και ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων που θα ήταν κατά κάποιο τρόπο θλιβερό να μην είσαι μεταξύ τους».

Πώς αντέδρασε το Ρωσικό Δίκτυο ΛΟΑΤΚΙ στην απόφαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης διεύρυνε επίσης τον κατάλογο των μη εγγεγραμμένων ενώσεων που λειτουργούν ως «ξένοι πράκτορες». Το Ρωσικό Δίκτυο ΛΟΑΤΚΙ ήταν το τρίτο στη λίστα.

Το γραφείο Τύπου του Ρωσικού δικτύου ΛΟΑΤΚΙ δήλωσε στην εφημερίδα «Novaya Gazeta» πως είχε προβλέψει ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί. «Το Ρωσικό Δίκτυο ΛΟΑΤΚΙ σχεδιάζει να συνεχίσει το έργο του. Μας λυπεί πολύ η σκέψη για το πώς αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τους ανθρώπους και τις οργανώσεις που είναι μέρος του Κινήματος και του ρωσικού queer ακτιβισμού και γενικά του ακτιβισμού. Τελικά, είμαστε απλώς άλλη μια από τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εμποδίζονται να κάνουν τη δουλειά τους, δηλαδή τον ακτιβισμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα», αναφέρει το γραφείο Τύπου του κινήματος ΛΟΑΤΚΙ στη Ρωσία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις