Κοσμος

Τουρκία: Νέα δίωξη κατά του Ορχάν Παμούκ για προσβολή του Κεμάλ

Με αφορμή το βιβλίο του «Νύχτες Πανούκλας»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Oρχάν Παμούκ, Τούρκος συγγραφέας και κάτοχος του Νόμπελ Λογοτεχνίας, κατηγορείται εκ νέου για προσβολή του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και της τουρκικής σημαίας.

Αντιμέτωπος με νέα δίωξη από τη Γενική Εισαγγελία της Σμύρνης είναι ο Ορχάν Παμούκ, και πάλι αναφορικά με το βιβλίο του, «Νύχτες Πανούκλας».

Ο Τούρκος συγγραφέας και κάτοχος του Νόμπελ Λογοτεχνίας, κατηγορείται για προσβολή του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και της τουρκικής σημαίας. Όπως αναφέρει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος T24, ο Tarcan Ülük, δικηγόρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Σμύρνης, υπέβαλε αίτημα στη Γενική Εισαγγελία της Σμύρνης ισχυριζόμενος ότι ο Ορχάν Παμούκ, στο βιβλίο του προσέβαλε τον Κεμάλ Ατατούρκ, ενώ ο φάκελος στάλθηκε στη Γενική Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης, καθώς ο εκδοτικός οίκος του βιβλίου βρίσκεται εκεί.

Η προηγούμενη δίωξη και η απάντηση Παμούκ

 

Τότε ο συγγραφέας είχε υπερασπιστεί τον εαυτό του ως εξής:

«Σίγουρα δεν υπονοώ τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ στο βιβλίο μου. Πρώτα απ 'όλα, δεν υπάρχει αναφορά ότι ο κεντρικός χαρακτήρας του βιβλίου κυνηγούσε κοράκια όταν ήταν μικρός. Λόγω του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος μου για τα πουλιά, γι’ αυτό ασχολούμαι με το κοράκι στα βιβλία μου. Επειδή ήμουν αδύναμος όταν ήμουν μικρός και μου έλεγαν συνέχεια από την οικογένειά μου ότι είμαι σαν κοράκι. Δεν έχει καμία σχέση η τουρκική σημαία και το ελληνικό έμβλημα των φαρμακείων».

Στην προηγούμενη μήνυση η τουρκική εισαγγελία είχε αποφανθεί ότι δεν υπάρχει προσβολή κατά του Ατατούρκ και σταμάτησε τη δίωξη, τώρα όμως ο κατήγορος δικηγόρος αποφάσισε να υποβάλει έφεση, ώστε να δικαστεί ξανά ο Ορχάν Παμούκ.

Το 2017, ο διάσημος συγγραφέας κατηγόρησε την εφημερίδα Hurriyet ότι δεν δημοσίευσε τη συνέντευξη που της παραχώρησε, διότι τάχθηκε εναντίον της αναθεώρησης του τουρκικού Συντάγματος που ενισχύει τις εξουσίες του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την οποία οι πολίτες θα κληθούν να επικυρώσουν ή να απορρίψουν στο δημοψήφισμα του Απριλίου του ίδιου έτους.

Ο Παμούκ βρέθηκε αντιμέτωπος με μεγάλη οργή για τα σχόλιά του και άλλες φορές στο παρελθόν, ειδικά το 2005 μετά από τα σχόλιά του για τα γεγονότα του 1915, που αναγνωρίζονται ευρέως μεταξύ των μελετητών ως γενοκτονία των Αρμενίων.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ