Κοσμος

Ουκρανική Βουλή: Διαλύθηκε το ΚΚ

Με απόφαση του προέδρου

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

 Τη διάλυση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ουκρανίας ως κοινοβουλευτικής ομάδας, επειδή υποστηρίζει τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής κ. Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ουκρανίας (PCU) είχε εκλέξει 33 βουλευτές, σε σύνολο 450, όμως είχαν απομείνει 23. «Είναι μια ιστορική στιγμή. Ελπίζω ότι δεν θα υπάρξει ποτέ ξανά Κομμουνιστικό Κόμμα στο ουκρανικό κοινοβούλιο», δήλωσε ο κ. Τουρτσίνοφ απευθυνόμενος στους βουλευτές. Από την πλευρά του ο επικεφαλής του κόμματος κ. Πέτρο Σιμονένκο κατάγγειλε την «παράνομη απόφαση» και δε δέχτηκε ότι το κόμμα του υποστηρίζει τους αυτονομιστές. «Θα πολεμήσουμε», δήλωσε στα ρωσικά στο ραδιοφωνικό σταθμό «Ηχώ της Μόσχας».

Παράλληλα, η ουκρανική δικαιοσύνη έχει ξεκινήσει από την Τρίτη να εξετάζει τη γενική απαγόρευση του Κομμουνιστικού Κόμματος, έπειτα από αίτημα του υπουργείου Δικαιοσύνης. Η απόφαση, που αναμένεται να είναι η κήρυξη του κόμματος εκτός νόμου, θα εκδοθεί πιθανότατα σε δυο βδομάδες.Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι γενικά το ουκρανικό κοινοβούλιο βαδίζει προς διάλυση, αφού χτες η κυβέρνηση συνασπισμού παραιτήθηκε και η χώρα οδηγείται σ΄ εκλογές.

Μ.Φ.