Κοσμος

Το κολέγιο Linacre στην Οξφόρδη αλλάζει όνομα λόγω δωρέας-μαμουθ

Η προσφορά ανέρχεται στα 155 εκατομμύρια λίρες

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η δωρεά της Nguyen Thao η οποία ανέρχεται στα 155 εκατομμύρια λίρες ωθεί το Κολέγιο Λινάκρ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης να αλλάξει όνομα.

Το Κολέγιο Λινάκρ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης αλλάζει, όπως φαίνεται, το όνομά του σε Thao College μετά τη δωρεά ύψους 155 εκατομμυρίων λιρών που έκανε σε αυτό η πλουσιότερη γυναίκα του Βιετνάμ.

Η προσφορά είναι από την 51χρονη Nguyen Thi Phuong Thao, προέδρου της Sovico Group και το Κολέγιο βρίσκεται τώρα σε διαδικασίες αλλαγής του ονόματός του, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο, αναφέρει η Guardian. Το μεταπτυχιακό κολέγιο, με έτος ίδρυσης το 1962, πήρε το όνομά του από τον ουμανιστή γιατρό της Αναγέννησης Τόμας Λινάκρ ο οποίος ήταν από τους πρώτους Άγγλους που έμαθαν και μελέτησαν ελληνικά στη Φλωρεντία της Ιταλίας κατά την Αναγέννηση, κι έφερε στην πατρίδα του και το πανεπιστήμιο του τις νέες ιδέες που μετέδωσε. Καθηγητές του ήταν μερικοί από τους σπουδαιότερους μελετητές της εποχής όπως ο Αθηναίος Δημήτριος Χαλκοκονδύλης. 

Σύμφωνα με το κολέγιο, η χορηγία θα βοηθήσει στη δημιουργία ενός νέου μεταπτυχιακού κέντρου καθώς και νέων υποτροφιών σε μεταπτυχιακούς φοιτητές.

Η Τάο κέρδισε μεγάλο μέρος της περιουσίας της χάρη στην αεροπορική εταιρεία VietJet Air, η οποία ελέγχεται από τη Sovico.

Ωστόσο αρκετές είναι οι αντιδράσεις. Η δρ. Μαρία Καουθάρ Νταούδα, λέκτορας Γαλλικής φιλολογίας της Οξφόρδης, δήλωσε στην εφημερίδα Telegraph ότι τα ονόματα των κολεγίων δεν πρέπει να αλλάζουν απλώς και μόνο επειδή «δίνεται ένα μεγάλο δώρο».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ