Κοσμος

Συνάντηση Βαρθολομαίου με Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο

Τι συζήτησαν

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στον Λευκό Οίκο
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στον Λευκό Οίκο © Twitter

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, αλλά και με τον υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.

Με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Λίγες ώρες νωρίτερα είχε συναντηθεί με τον Άντονι Μπλίνκεν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Με τον Τζο Μπάιντεν αντάλλαξαν θερμές κουβέντες και χαμόγελα καθώς είναι γνωστή η εξαιρετική προσωπική σχέση την οποία διατηρούν. Σύμφωνα με την ανάρτηση στο Twitter του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου «ο Παναγιότατος έθεσε στον κ. Μπάιντεν την ανάγκη άμεσων ενεργειών των πολιτικών ηγεσιών για την κλιματική κρίση, την προώθηση των εμβολίων εναντίον της COVID – 19 στις αναπτυσσόμενες χώρες αλλά και την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης».

Βαρθολομαίος: Η συνάντηση με τον Άντονι Μπλίνκεν

Στην επαναβεβαίωση ότι το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης αποτελεί συνεχή προτεραιότητα της κυβέρνησης Μπάιντεν προχώρησε ο Άντονι Μπλίνκεν. Η συνάντηση είχε διευρυμένο χαρακτήρα και έγινε με τη συμμετοχή ανώτερων αξιωματούχων του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι δύο πλευρές συζήτησαν τη «δέσμευση των ΗΠΑ να υποστηρίξουν τη θρησκευτική ελευθερία σε όλο τον κόσμο και τις ευκαιρίες συνεργασίας με την Ορθόδοξη Χριστιανική κοινότητα παγκοσμίως σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, καθώς επίσης και για τις θρησκευτικές μειονότητες στην Τουρκία και στην περιοχή. Συζήτησαν επίσης την επιτακτική ανάγκη για την επείγουσα αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης».

«Οι ΗΠΑ υπερασπίζονται σθεναρά την αρχή της θρησκευτικής ελευθερίας και το κάνουμε μέσα από την εξωτερική μας πολιτική, όπως επίσης και στην ίδια τη χώρα μας. Η εκκλησία του Παναγιοτάτου εκτείνεται σε ολόκληρο τον κόσμο, και εδώ στις ΗΠΑ», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μπλίνκεν.

Από την πλευρά του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαρίστησε τον αμερικανό αξιωματούχο για τη διαχρονική στήριξη των ΗΠΑ στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, και έκανε αναδρομή και στις προηγούμενες επισκέψεις του στην Ουάσιγκτον και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Είμαστε ευγνώμονες στην αμερικανική διακυβέρνηση, την κυβέρνηση των ΗΠΑ, για τη συνεχή υποστήριξη προς τον Οικουμενικό Θρόνο, τις ιδέες και τις αρχές τις οποίες προσπαθούμε να προστατεύσουμε, αγωνιζόμενοι την ίδια ώρα να επιβιώσουμε στην ιστορική μας έδρα, την Κωνσταντινούπολη», τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ