Κοσμος

Απάντηση Αθήνας σε Άγκυρα: Απαράδεκτες και αβάσιμες οι απειλές

Απάντηση στις δηλώσεις του εκπροσώπου του Τουρκικού ΥΠΕΞ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αυστηρή απάντηση Αθήνας στις τουρκικές αιτιάσεις: Απορρίπτονται στο σύνολό τους ως αβάσιμες
Υπουργείο Εξωτερικών © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Σε σκληρούς τόνους κινείται η απάντηση της Αθήνας στις χθεσινές απειλές που εκτόξευσε η Άγκυρα κατά Ελλάδας και Κύπρου.

Διπλωματικές πηγές σχολιάζουν τις απειλές κατά Ελλάδας και Κύπρου τις οποίες εξαπέλυσε χθες ο εκπρόσωπος του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών. 

«Είναι τουλάχιστον οξύμωρο ότι μία χώρα, η οποία απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο εφόσον η χώρα μας εφαρμόσει τα νόμιμα δικαιώματά της, παραβιάζει σχεδόν καθημερινά την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, καθώς και της Κυπριακής Δημοκρατίας, και εκτοξεύει απαράδεκτες προκλητικές δηλώσεις και απειλές, παράλληλα μας κατηγορεί ότι αποσταθεροποιούμε την Ανατολική Μεσόγειο», σημειώνουν διπλωματικές πηγές.

«Η χώρα μας θα συνεχίσει να δρα με αποκλειστικό γνώμονα την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων και την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, έχοντας ως πυξίδα τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και ιδιαίτερα του διεθνούς δικαίου της θάλασσας. Απορρίπτουμε στο σύνολό τους τις αβάσιμες τουρκικές αιτιάσεις, καταλήγουν» οι ίδιες πηγές.

Η απάντηση αυτή έρχεται μετά τις νέες απειλές που εξεπέλυσε η Άγκυρα δια στόματος Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος δήλωσε ότι η Τουρκία θα δώσει απάντηση και στο πεδίο.

Χθες, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Τανζού Μπιλγκίτς, αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, κατηγόρησε την Ελλάδα και την Κύπρο πως κάνουν βήματα που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή.

«Οι προσπάθειες αποστολής ερευνητικών πλοίων στην υφαλοκρηπίδα μας στη Μεσόγειο συνεχίζονται. Απαντάμε σε αυτές τις προκλήσεις τόσο στο πεδίο όσο και στο τραπέζι, και δεν επιτρέπουμε ποτέ την παραβίαση των δικαιωμάτων μας», ανέφερε ο κ. Μπιλγκίτς.

Στη Σύνοδο Κορυφής θέτουν Μητσοτάκης και Αναστασιάδης την τουρκική προκλητικότητα

Ο πρωθυπουργός μαζί με τον πρόεδρο της Κύπρου θα θέσουν σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων που συνεχίζονται παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις της Ε.Ε. Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τονίσει πως η Τουρκία δεν σέβεται την συμφωνία με τις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό από την στιγμή που δεν δέχεται τις επαναπροωθήσεις ενώ δεν ελέγχει τους διακινητές στα παράλια.

Επίσης ο πρωθυπουργός θα αναδείξει το ζήτημα την παραβατικότητας της Άγκυρας στα Βαρώσια, η οποία αμφισβητεί ανοιχτά τις αποφάσεις του ΟΗΕ αλλά και την στάση της γειτονικής χώρας απέναντι στο κυπριακό καθώς εμμένει στην δημιουργία δύο κρατών κάτι που Αθήνα και Λευκωσία έχουν απορρίψει από την πρώτη στιγμή.

 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   
 

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ